Har du planlagt at bygge ny terrasse eller ligefrem bygge et helt nyt hus, vil du opleve, at det er meget dyrere at bygge nu, end det var for bare et år eller to siden. Selvom priserne på byggematerialer længe har været høje, leveringstiderne lange, og efterspørgslen på håndværkere stor, er situationen nu spidset til. 

– I løbet af det seneste års tid er byggematerialer i gennemsnit steget med 20 procent. Og ser vi på trævarer, er de steget med hele 60 procent, mens for eksempel armeringsstål er steget med cirka 75 procent, lyder det fra Bo Sandberg, boligøkonom i DI Byggeri.

Det er vigtigt ikke at sætte sig i et projekt, hvor man ikke vil kunne tåle en prisstigning på 20, 30 eller måske 40 procent
Fagekspert i Videncentret Bolius, Henrik Bisp

Også hos SMVdanmark, der organiserer mange af de små og mellemstore håndværksvirksomheder, er man chokeret over tallene. 

– Vi ser prisstigninger på mange forskellige byggematerialer, men det er især på træ, og det har en stor betydning, fordi træ udgør omkring 17 procent af det samlede byggeri. Priserne på jern og stål er også steget vildt, men disse materialer udgør kun cirka 4 procent af det samlede byggeri og har derfor ikke lige så stor en betydning, forklarer Lasse Lundqvist, økonomisk konsulent i SMVdanmark.

Ond cirkel får byggematerialer til at stige mere i pris

I en ny analyse kan han se, at 61 procent af virksomhederne i byggebranchen oplever de stigende priser som en udfordring, mens andelen, der er udfordret på grund af mangel på arbejdskraft, som ellers har fyldt utrolig meget, er 40 procent.

Lange leveringstider på materialer er også med til at forstærke prisstigningerne, hvis du står midt i et byggeprojekt. 

– Vi ser en ond cirkel i, at byggematerialerne stiger i pris, samtidig med, at leveringstiderne stiger. For det betyder, at før varerne er på hylderne, er priserne steget yderligere, forklarer Lasse Lundqvist.

Corona, krig i Ukraine og mangel på arbejdskraft har gjort det dyrere at bygge

Når der skal hives forklaringer på de vilde prisstigninger op af hatten, peger pilen i to retninger. 

– Både coronapandemien og krigen i Ukraine spiller en stor rolle. Men det er svært at sige, hvor mange procent der skyldes det ene, og hvor mange det andet. Der er globalt set virkelig godt gang i byggebranchen, hvilket var en følgevirkning af corona. Og Ukraine er jo leverandør af blandt andet træ, hvilket også spiller ind, siger Henrik Bisp, fagekspert i Videncentret Bolius.

Lasse Lundqvist mener også, der skal ses i flere retninger, når prisstigningerne skal forklares.

– Vi har en energikrise, som har gjort det dyrt at transportere varer. Samtidig er der stadig corona-lockdowns i enkelte regioner og lande, så man ikke kan få sendt varer afsted. Og så har vi omstændigheder som en række skovbrande i Canada, der sænkede udbuddet af træ. Og at det offentlige har investeret i en masse nye byggeprojekter, der har skabt stor efterspørgsel på både varer og arbejdskraft, siger han.

Bo Sandberg supplerer: 

– Da vi kom ud på den anden side af corona, kom der godt gang i hjulene, samtidig med, at det har taget tid at få forsyningskæderne op at køre. Og så har vi set træsygdom nogle steder. Senest har vi så krigen i Ukraine, der giver meget usikkerhed og har fået energipriserne til at gå i vejret. Endelig har vi manglen på arbejdskraft, vi har set gennem de seneste 3-5 år, og som forstærker prisstigningerne. 

Kontrakter på byggeprojekter bliver ophævet

Som boligejer er det derfor en usikker tid at navigere i, hvis man har planlagt større byggeprojekter. Videncentret Bolius hører om flere, der ender med at udskyde eller droppe deres projekter, fordi de tilbud, de får, er meget dyrere, end de havde regnet med. Eller fordi de er bange for de prisstigninger, der kan løbe til, mens byggeriet er i gang.

Men heller ikke håndværkerne kan klappe i hænderne. 

– Der er nogle håndværkere, der simpelthen køber sig ud af deres kontrakter, fordi det ikke kan betale sig at bygge, hvis de har bundet sig til en fast pris, fortæller Lasse Lundqvist.

Det sker fx blandt typehusfirmaer, der hopper ud af aftaler med private, fordi de pludselig kan se, at de kommer til at tabe penge på et husprojekt.

Hvad vil der ske med byggepriser i fremtiden?

Om priserne falder igen, er svært at spå om, men udsigterne er nok lange, mener eksperterne.
 
– Når man skal se på, hvor varige prisstigningerne er, må man holde øje med inflationen. Og inflationsraten for 2022 lander nok på 5-6-7 procent, hvilket vi ikke har set de sidste 40 år. Næste år skal priserne jo sammenlignes med priserne fra i år, og der vil man ikke kunne se samme procentvise stigning. Men da er vi så allerede oppe i det høje niveau, siger Bo Sandberg og fortsætter: 

– Hvis man nu når en våbenhvile i Ukraine og får gang i produktionen der, kan nogle ting hurtigt ændre sig. Men manglen på arbejdskraft er kommet for at blive. Og det samme er fokus på energirenovering. Så der er nok at lave i branchen, og det vil holde gang i efterspørgslen i byggeriet.

Læs byggetilbud grundigt, før du underskriver kontrakt

Men hvad gør du så, hvis du drømmer om en ny terrasse, en energirenovering eller om at bygge et helt nyt hus lige nu? Du skal i hvert fald læse de tilbud, du indhenter på arbejde og materiale, grundigt

– Håndværkerne er nødt til at sikre sig selv, hvilket er helt fair. Men derfor er det endnu vigtigere, at man læser alle papirer grundigt og gør sig alle klausuler klart, så man ikke bliver overrasket over, at den endelige pris ender med at blive højere end tilbuddet. Og så er det nok vigtigt ikke at sætte sig i et projekt, hvor man ikke vil kunne tåle en prisstigning på 20, 30 eller måske 40 procent, råder fagekspert i Videncentret Bolius, Henrik Bisp.

Hans råd er, at hvis man har et utæt tag, eller har brug for en energirenovering, så skal man ikke være bange for at sætte projektet i gang – man skal bare regne det godt igennem. 

– Ser man på at efterisolere, er det da træls, at materialerne måske er blevet 10 procent dyrere, men det kan stadig betale sig, hvis du kan spare på varmeregningen, siger han og fortsætter: 

– Men hvis man har et herlighedsprojekt, hvor man bare godt kunne tænke sig en tilbygning eller et større soveværelse, så skal man måske tage den med ro og vente på, at markedet har sat sig lidt. Min personlige holdning er nok også, at det er mere bæredygtigt, hvis vi flytter fokus lidt væk fra, at vi bare skal bygge nyt, nyt, nyt, siger han.