Hvad bør du overveje, når du køber byggematerialer?

Når du køber byggematerialer, gælder det først og fremmest om at vælge de rigtige materialer til opgaven.

Du skal også altid vælge godkendte materialer. Skal du fx have udskiftet den indvendige dør ned til kælderen, stiller bygningsreglementet krav om, at døren skal kunne modstå brand i op til 30 minutter. Dette krav gælder, hvis huset har to etager ud over kælderen.

Nogle opgaver stiller særlige krav til materialets styrke og holdbarhed. For eksempel skal gulvfliser være stærkere end vægfliser, fordi gulvet er udsat for en større belastning.

Vælg materialer, der:

 • Er stærke nok til den opgave, de skal bruges til.
 • Er lovlige at bruge til den konkrete opgave.
 • Er holdbare på længere sigt.
 • Er lette at vedligeholde.
 • Er anerkendte - eksempelvis materialer omfattet af en mærkningsordning, så du har en sikkerhed for deres kvalitet.
 • Har en fornuftig pris i forhold til tilsvarende materialer.
 • Har et udseende og en stil, som du kan lide.

Et godt råd er at tænke langsigtet. Mange byggematerialer skal holde i lang tid, ofte længere, end man forstiller sig, når man køber dem. Derfor er det en god idé at købe solide materialer med en lang holdbarhed, også selvom de måske er lidt dyrere. I længden kan det nemlig vise sig at være billigst.

LÆS OGSÅ: Byggematerialers kvalitet

Det er en god idé at købe lidt ekstra af materialerne, så du har til reparationer og lign.

Du kan søge råd hos en fagmand (fx en håndværker, arkitekt eller byggerådgiver), hvis du er i tvivl om, hvilke materialer du skal vælge til dit byggeprojekt. Ved større byggeprojekter kan det anbefales at lade håndværkerne købe materialerne.

LÆS OGSÅ: Love og regler om byggematerialer

Hvor kan du købe byggematerialer?

Du kan købe byggematerialer mange steder, bl.a.:

 • Byggemarkeder og trælasthandler
 • Hos producenten
 • Gennem håndværkeren
 • Som genbrug, f.eks. via Den Blå Avis
 • Via internettet.

Det mest almindelige er at købe byggematerialer i trælasthandler og byggemarkeder. Inden for de sidste 10-15 år har byggemarkederne tilpasset sig de private forbrugere, hvor de tidligere først og fremmest rettede sig mod de professionelle håndværkere. Der er dog stadigvæk byggemarkeder, hvor private gør det selv-folk ikke kan få lov til at købe. Det gælder særligt for el- og vvs-området.

Langt de fleste producenter af byggematerialer sælger deres varer gennem trælaster og byggemarkeder. Men i nogle tilfælde kan du også købe byggematerialer hos producenten. Det gælder fx mindre producenter af håndlavede danske produkter og nogle danske forhandlere af udenlandske byggematerialer.

Det er også muligt at købe brugte byggematerialer. Genbrugsmarkedet for byggematerialer er vokset de seneste par år. Nu findes der specielle trælaster med fokus på genbrugsvarer. Mange byggematerialer sælges også via Den Blå Avis og lignende steder.

Når du køber brugte byggematerialer, skal du være opmærksom på, om materialerne indeholder stoffer som pcb, asbest og bly, som kan udgøre en sundhedsrisiko.

LÆS OGSÅ: 5 ting du hellere skal købe brugt

Sidst, men ikke mindst er det blevet helt normalt at købe byggematerialer over internettet. I dag kan du få stort set alle byggematerialer leveret direkte til døren efter køb på internettet. Det gælder også materialer til opgaver, som kun må udføres af en autoriseret fagmand, som fx kloak-, el- og VVS-arbejder. 

LÆS OGSÅ: Køb af byggemarkeder på internettet

Kan det betale sig at købe byggematerialer selv, når du har håndværkere?

Vi vil generelt fraråde dig at købe materialerne selv, hvis du har hyret en håndværker til en byggeopgave. Du risikerer en masse bøvl og ekstra omkostninger, hvis de rigtige materialer ikke er der til tiden og i den rette mængde.

Hvis du selv står for indkøbet, er det dig, der har ansvaret og skal betale for den tid, håndværkeren venter på materialer, som er forsinkede. Det er dog stadig håndværkeren, der har ansvaret for byggematerialerne, når de er blevet overbragt til ham/hende.

LÆS OGSÅ: Ansvar for ejerskab af byggematerialer leveret på byggepladsen

Udnyt håndværkerens erfaring
Det er en god idé at gøre brug af håndværkerens ekspertise, når der skal købes mange forskellige materialer til en større byggeopgave. Håndværkeren har både erfaring med at vælge de rigtige materialer til opgaven og viden om, hvilke materialer der kan bygges sammen. For eksempel ved håndværkeren, hvad der vil være et godt alternativ, hvis den vare, man skal bruge, er udsolgt.

En erfaren håndværker ved også, hvilke materialer der er lettest at arbejde med, og som vil give det bedste resultat. Desuden får håndværkeren ofte en rabat som så afspejles i den samlede pris fra håndværkeren.

For uerfarne byggefolk kan det også være svært at beregne, hvor store mængder af de forskellige materialer der skal bruges, da der skal beregnes et vis spild.

Håndværkeren får selv den fortjeneste, han kan opnå ved diverse rabatter og lign. Til gengæld slipper du for besværet med fejlagtig opmåling, materialer, der ikke passer i størrelsen, forkerte farver og sorteringer, bytning af materialer med fejl og skader osv. Og besparelsen kan også nogle gange gøre, at du får hele arbejdet til en billig pris, end hvis du selv har købt og betalt materialerne.

Nogle ting kan du selv købe
Der er dog ikke altid, at det er nemmest at sætte håndværkeren til at stå for alle indkøb. Skal du fx have skiftet dørgrebene ud på alle dine døre, kan du sagtens selv gå ud og finde de dørgreb, du bedst kan lide, købe dem og bagefter få håndværkeren til at montere dem.

I nogle tilfælde kan du få håndværkeren til at måle op og lave en præcis liste, som du så selv køber ind efter. På den måde kan du spare lidt, men det er nok tvivlsomt, om det er besværet og risikoen værd.

Hvordan opnår du rabat på byggematerialer?

At købe mange materialer på en gang er nok den bedste måde, hvis du vil have rabat på køb af byggematerialer. Håndværkere kan ofte opnå rabatter på mellem 10 og 40 procent, afhængigt af hvor meget de køber ad gangen eller i løbet af et år.

Hvis du samler en større bestilling i stedet for at splitte den op i flere små ordre, vil du ofte kunne opnå næsten de samme rabatter, som de lokale håndværkere får. Især hvis du bruger lidt tid på at undersøge markedet for byggematerialer grundigt, inden du bestiller.

Det er ikke lige let at få rabat på alle varer. Rabat gives især på trævarer, murervarer og på mere specielle byggevarer som trægulve af særlige eksotiske træsorter og specielle fliser og sanitet. Her er der normalt en god chance for at gøre en god handel og få pæne rabatter. Det er som regel noget sværere at opnå rabat på meget almindelige varer som fx trælægter, isolering, gipsplader m.v. Her er konkurrencen så hård, at priserne allerede er sat ret lavt.

Kan du få pengene tilbage, hvis der er fejl i varen?

Hvis du køber byggematerialer i et byggemarked eller hos en anden forhandler, har du ifølge købeloven ret til at få pengene tilbage eller få nye byggematerialer, hvis der er fejl eller mangler ved materialerne. Denne reklamationsret gælder for byggevarer i 5 år efter købet. Du skal dog reagere inden for højst 2 måneder fra det tidspunkt, hvor du har opdaget problemet.

Reklamationsretten er ikke det samme som en garanti. Hvis en forhandler giver dig garanti på en vare, skal garantien være bedre end den ret, du er sikret efter købeloven. Får du fx 10 års garanti på en vare, så er det bedre end de 5 års reklamationsret, du har ifølge købeloven.

Hvis du lader en håndværker, der udfører en opgave for dig, købe byggematerialerne, gælder købeloven ikke. Så her er du dårligt stillet, hvis der er fejl og mangler ved materialerne. Derfor er det en god idé at indgå en såkaldt AB92-aftale eller AB forbruger aftale med håndværkeren, da den normalt giver dig 5 års reklamationsret i forhold til ham/hende. En AB92-aftale er en skriftlig aftale på baggrund af de almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed.

LÆS OGSÅ: AB 92, ABT 93, ABR 89 og AB-Forbruger

Kan du få pengene tilbage, hvis du fortryder dit køb af byggematerialer?

Købeloven giver dig ikke ret til at fortryde et køb, men mange forhandlere tilbyder alligevel en fortrydelsesret, som normalt er på 14 dage. Du kan kun være sikker på at kunne bytte eller levere byggematerialer tilbage til byggemarkedet eller trælasten, hvis du har sikret dig, at butikken yder denne service.

Anderledes er det, hvis du køber byggematerialer eller andre varer over internettet. Så har du ifølge købeloven ret til at fortryde købet og levere den ubrugte vare tilbage inden 14 dage. Det er dog køberen (altså dig), som skal betale fragten tilbage til sælgeren.
 
Du har normalt ikke mulighed for at fortryde købet af byggematerialer, der er fremstillet specielt efter dine ønsker eller efter specielle mål. Det kan fx være træplader, som er skåret efter mål, vinduer med specifikke mål osv.

Byggemarkeder, der især handler med professionelle, har ofte deres egne salgs- og leverancebetingelser. Det er en god idé at sætte sig ind i dem, før du køber byggematerialer disse steder. Nogle forhandlere tager et gebyr for at tage en vare retur. Gebyret skal dække den ulejlighed, sælgeren har ved returneringen.

LÆS OGSÅ: Mærkningsordninger for byggematerialer

10 gode råd når du skal købe byggematerialer

 1. Lad håndværkeren købe byggevarerne, når han udfører en opgave for dig, men lav en skriftlig aftale, der sikrer dig, hvis der er fejl og mangler ved materialerne.
 2. Overvej, om du selv kan vælge materialer, eller om du har brug for rådgivning.
 3. Overvej, hvilke krav den konkrete opgave stiller til materialerne.
 4. Vær opmærksom på, at lovgivningen stiller krav til nogle materialer, fx krav om brandsikkerhed eller isoleringsevne.
 5. Det er en god idé at købe anerkendte og veldokumenterede materialer (fx materialer, der er testet og mærket), da det kan koste dyrt at være prøveklud. 
 6. Tænk langsigtet - et dyrt materiale kan godt være billigst i længden, fordi det holder længere end det materiale, der er billigst at købe.
 7. Vælg materialer, der passer til bygningen og omgivelserne.
 8. Vær opmærksom på, at nogle materialer er svære at arbejde med og kræver et særligt håndelag eller specielle maskiner, mens andre materialer er lettere at bruge for uerfarne byggefolk.
 9. Undersøg markedet grundigt, inden du køber dine materialer.
 10. Køb lidt ekstra materialer, så der både er til spild under byggeriet og til reparationer senere.