Håndværktøj

 • Skruetrækker med udskiftelige bits
  Mange små gør det selv-opgaver i hjemmet kan ikke klares uden en skruetrækker. Det gælder fx for diverse ophæng og samling af skabe og andre møbler. Og da der findes mange forskellige skruer, er det smart, at du kan udskifte bits på skruetrækkeren.
 • Hammer
  Du kan nøjes med en enkelt hammer. Vælg hellere én, der er lidt for stor end én, der er for lille. Du kan sagtens slå små, forsigtige slag med en stor lægtehammer, mens det er svært for alvor at hamre til med en lille, spinkel hammer. 
 • Bidetang
  Bidetangen er værktøjskassens svar på en computers fortryd-tast. Den er nemlig din redning, når du har lavet en fejl og vil rette op på den øjeblikkeligt. Så bruger du bidetangen til at hive de søm ud, som du lige har hamret i. Bidetangen er også god, når du skal fjerne gamle søm og fx afmontere en glasliste for at skifte til en ny.
 • Fukssvans
  Det er ikke så tit, du har brug for en sav, men til gengæld er der intet andet værktøj, der kan overtage dens funktion. Derfor er den god at have på lager, så du kan save brædder og lister til, når du fx skal skifte et bræt på terrassen eller udskifte husets sternbræt. Vælg en sav med mellemfine savtænder.
 • Diverse måleinstrumenter
  Tommestok, vaterpas og metalvinkel eller vinkelmåler skal være fast inventar i din værktøjssamling. For nej: Du kan ikke måle op pr. øjemål! Den ekstra tid, du bruger på at tjekke med dit måleudstyr, at vinkler er rette og overfladen plan, kommer tifold igen i form af et flot resultat.
 • Svensknøgle
  Svensknøglen er nødvendig til de små vvs-opgaver, du selv må udføre i hjemmet. Du har bl.a. brug for den, hvis du skal skifte vandhane, eller du skal koble vandet fra, fordi du skal installere ny vaskemaskine eller udskifte toilettet. Skal du rense afløb, får du også brug for svensknøglen til at løsne bundproppen i vandlåsen. Vælg en forholdsvis stor model, for du kan altid regulere den nedad i størrelse.
 • Unbrakonøgler
  Unbrakonøgler (som nogle kalder umbraconøgler) er god til mange småopgaver, som at lufte ud i radiatorer og samle møbler, da mange ting sættes sammen med unbrakoskruer.

Elektrisk værktøj

 • Skrue/boremaskine i god kvalitet
  Vælg en model med god batterikapacitet, så du ikke skal bruge timer på at lade maskinen op, før du kan komme i gang. En skrue/boremaskine på 14,4 volt passer godt til indendørs opgaver som ophængning og samling af møbler. Til større udendørsopgaver som fx at lægge terrasse eller sætte carport op, har du brug for 18 volt. Maskinen skal helst have 2 batterier, så du kan arbejde, mens det andet batteri lader op.
 • Lille skruemaskine 
  Suppler evt. med en lille skruemaskine. Den er god til små projekter og er så lille, at den kan komme til i kroge og mærkelige vinkler, hvor den store bore/skruemaskine er for tung og klodset. Desuden kan den lille skruemaskine holde strøm i længere tid.
 • Stiksav
  Den elektriske stiksav kan det samme som fukssvansen og mere til. Den har du brug for, når du ikke har kræfter til at bruge fukssvansen, eller hvis du skal udskære kurve og krumninger.
 • Slibemaskine
  Du har behov for at slibe store områder, oftere end du tror. Især ved malearbejde er det rart at have en god slibemaskine, fordi slibning er en vigtig del af forarbejdet. Fx skal du pudse vægge og lofter, efter du har spartlet, og du skal altid slibe træværk, før du maler det. Det er en smagssag, om du vælger en excentersliber, en rystepudser eller en slibemus, og du kan godt klare dig med en enkelt af dem. Excentersliberen har rundt hoved og bevæger sig bedre end rystepudseren, fordi den sliber i flere retninger, mens rystepudseren til gengæld er lettere at håndtere. Slibemusen er spids i enden og fungerer bedst til mindre slibeopgaver som fx at slibe spartelmasse af vægge.

Det kan du undvære

 • Slagboremaskine
  Slagboremaskinen kan bore i hård beton eller mursten, men det har du ikke brug for at gøre særlig ofte. De fleste kan klare sig med en almindelig skrue/boremaskine.
 • Rundsav
  Rundsaven er til store projekter, og du kan klare de fleste af husets gør det selv-projekter med en fukssvans og stiksav.
 • Sømpistol
  Sømpistolen er et voldsomt stykke værktøj, som det kræver kræfter at håndtere. Risikoen for ulykker er høj, og en sømpistol er overkill i forhold til de opgaver, du typisk laver i hjemmet. Du kan klare dig med en hammer.
 • Varmluftpistol
  Professionelle bruger bl.a. varmepistolen til at opvarme lag af maling, så overfladen bobler, og det bliver lettere at skrabe af. Men som helt almindelig fritids-handyman er det sjældent, du kommer til at skrabe så store overflader fri for maling.
 • Tapetafdampningsmaskine
  Der findes mange andre metoder til at fjerne tapet, og insisterer du på dampmetoden, kan du leje en maskine de få dage, du skal bruge den.
 • Overfræser
  En overfræser kan lave spor og profiler i træværk. Men den funktion har du sjældent behov for.
 • Store multiværktøjer
  Funktionerne i et multiværktøj kan være en blanding af funktioner, dit øvrige værktøj allerede dækker, og andre, som du aldrig får brug for. Desuden opnår du ofte bedre greb og funktionalitet med værktøj, der kun er lavet til at udføre én type opgave.
 • Opgraderede udgaver af klassikerne
  Laser-vaterpas og kridtsnor er smarte redskaber til at måle op, men de kan ikke andet, end du i forvejen kan udføre med et almindeligt vaterpas, tommestok og snor.