Er sneglegift farligt for havens dyr?

Er det farligt for fx pindsvine og hunde, hvis du bruger sneglegift? Læs svaret her, og bliv klogere på, hvor skadelig sneglegift er.

Skader dræbersneglegift andre dyr?

Miljøstyrelsen slår fast, at det er vigtigt kun at bruge produkter, der godkendt i Danmark, og kun i den korrekte mængde, så man undgår risikoen for at skade havens dyr og miljøet generelt. Foto: Vestrehus.dk

Du kan roligt bruge sneglegift i haven uden at være bekymret for, om det går ud over dine kæledyr eller havens andre dyr.

Sneglegift er ikke farligt for hunde og andre dyr

Der er nemlig ingen fare for at skade pindsvine, hunde og andre dyr, hvis du bruger sneglegift. Hvis du vel at mærke bruger et produkt, der er godkendt af Miljøstyrelsen, og du bruger den korrekte mængde.
Det fastslår Miljøstyrelsen, der tester alle bekæmpelsesmidler, før de bliver godkendt til brug i Danmark.

LÆS OGSÅ: Dræbersnegle

Sådan bruger du sneglegift korrekt:

  • Brug kun produkter, der er godkendt til private i Danmark
  • Følg altid brugsanvisningen ift dosering, anvendelse og interval
  • Vælg ”klar til brug”-produkter
  • Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside tænkførdusprøjter.dk

Sneglegift er ikke farligt – i korrekte mængder

Før et produkt godkendes af Miljøstyrelsen, testes midlet på rotter. For at produktet kan blive godkendt, må rotterne ikke vise tegn på forgiftning eller dødsfald ved indtagelse af meget høje doser, svarende til 5.000 mg pr. kg legemsvægt.

Giftigheden overfor pattedyr betragtes derfor som overordentlig lav i de godkendte sneglegifte. Pattedyr, der spiser sneglene eller resterne af giftgranulatet, er derfor ikke i fare for at blive forgiftet.

Miljøstyrelsen slår fast, at det er vigtigt kun at bruge produkter, der er godkendt i Danmark, og kun i den korrekte mængde, så man undgår risikoen for at skade havens dyr og miljøet generelt.

Godkendte sneglemidler

  • Bonus Sneglemiddel
  • Ferramol N
  • SmartBayt
  • SnegleFri Ferramol Klar-til-brug

Kilde: Miljøstyrelsen. Listen er opdateret august 2016. Se den aktuelle liste her.

Forbudt at bruge salt og sprit som sneglegift mod dræbersnegle

Miljøstyrelsen har i 2016 kun godkendt midler med jernfosfat til bekæmpelse af dræbersnegle. Derfor er det ikke lovligt at bruge kemiske midler som fx salt, salmiaksprit og støvsugere med pulver.
Det er heller ikke lovligt at bruge ølfælder og lignende, hvor sneglene drukner.
Miljøstyrelsen anbefaler i stedet, at du afliver dræbersnegle med kogende vand eller ved at klippe dem over med en spade eller en saks.

Sneglegift er sidste udvej

Bolius’ haveekspert Jesper Carl Corfitzen er enig med Miljøstyrelsens anbefalinger til aflivningsmetoder. Selvom det er lovligt at bruge sneglegift, vurderer han, at gift altid skal være sidste løsning mod fx. dræbersnegle.

Ifølge Jesper Carl Corfitzen er der kun en måde at aflive dræbersnegle på:

  • Hak/klip sneglen over. Sørg for at ram så tæt på dens åndehuller som muligt, så den dør øjeblikkeligt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab