Spørg Bolius

Erhvervsejendom ændret til beboelse - kan kommunen kræve ansøgning og dokumenter?

Hej Bolius

Jeg har overtaget en ejendom 15/2 som har status med erhverv, og vi har inddraget alle m2 (618) til beboelse, vi er 3 familier. 7 personer i alt. Men vi kan ikke komme overens med Roskilde Kommune om BBR oplysningerne. Vi meddelte, at vi havde inddraget alle m2 til beboelse, men det resulterede i, at kommunen vil have alle mulige oplysninger, da det er blevet til en byggesag. Vi er nødt til at have hjælp nu.

Hvad vil I foreslå, en arkitekt, og i givet fald hvilken?

Bygningerne - 3 i alt - er fra 1908 og er en nedlagt landejendom. Seneste erhverv var undervisning.

Kære Rita M

I må have fat i en arkitekt der har erfaring med den form for opgaver, som kan hjælpe jer med, hvad der skal til af ombygninger og dokumentation for at få bragt forholdene i orden, og få kommunens tilladelse til at I kan bo i bygningen.

Det er generelt sådan, at hvis man ønsker at ændre en ejendoms status fra erhverv til bolig, skal man først og fremmest sikre sig hos kommunen, at man kan få tilladelse til at ændre anvendelsen af bygningen.

Hvis der er mulighed for at få tilladelsen, skal bygningen sandsynligvis ændres for at bygningsreglementets krav til beboelse opfyldes. Hvis der skal indrettes flere boliger i bygningen, er der også krav til fx brandadskillelsen mellem de enkelte boliger.

De ændringer og ombygninger er så omfattende, at det - som du skriver - er "en byggesag", der skal søges byggetilladelse til, og efter reglerne må byggeriet ikke påbegyndes, før man har fået  byggetilladelsen.

Læs mere: Byggetilladelse

Vi har ikke mulighed for at anbefale et specifikt arkitektfirma - men Arkitekter, der er medlemmer af Danske boligarkitekter, har erfaring med private boliger: Danske Boligarkitekterhttp://www.danskeboligarkitekter.dk/

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Lavet i samarbejde med Danske BoligArkitekter

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i arbejdet med private boliger. Projektet er drevet af Videncentret Bolius og Danske Ark.

Bliv inspireret og find arkitekter

Aktuelt på forsiden