Mange ejere af naturgasfyr skal i de kommende år vente på at få installeret fjernvarme. Men hvis gasfyret når at gå i stykker og ikke kan repareres, inden fjernvarmen er klar, tilbyder flere fjernvarmeselskaber hjælp til deres kommende fjernvarmekunder.

– Fjernvarmeselskaberne vil gerne hjælpe kommende kunder så gnidningsfrit som muligt over på fjernvarme – og indtil det er en mulighed, er den bedste økonomiske mulighed for kunderne oftest at fortsætte med gasfyr. Derfor tilbyder flere selskaber blandt andet en ordning, der typisk går ud på, at hvis det eksisterende gasfyr går i stykker – så kan boligejerne få hjælp til reparation eller eventuelt udskiftning af fyret mod, at de tilslutter sig fjernvarmenettet, når det kommer ud, forklarer Nicolai Kipp, chefkonsulent i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme.

Han forklarer videre:

– Vi arbejder med at danne os et overblik over, hvor mange af selskaberne der tilbyder sådanne ordninger, men vi ser det mange steder. Typisk er det fordi, at fjernvarmeselskaberne eller den lokale installatør ligger inde med en række brugte gasfyr, som er blevet pillet ned i overgangen til fjernvarme. Så det er gode gasfyr på niveau med de fyr, som kunderne allerede har.

Du kan kontakte dit lokale fjernvarmeselskab for at høre, om de tilbyder en sådan ordning.

Solrød Fjernvarme klar med nyt gasfyr til boligejere, der vil skifte til fjernvarme

Et af de fjernvarmeselskaber, der tilbyder gratis gasfyr til kommende kunder, er Solrød Fjernvarme på Sjælland.

– Vi har valgt at tilbyde helt nye gasfyr til boligejere, hvis gamle gasfyr er gået i stykker og ikke kan repareres. Det gør vi, fordi vi er nødt til at have løsninger klar til de mennesker, som kommer i klemme mellem deres gamle og nye opvarmningsform. Det koster ikke noget at få installeret fyret, til gengæld har vi et krav om, at man skal tegne kontrakt, så man tilslutter sig fjernvarmenettet, når det kommer hos den pågældende kunde. Derudover skal man selv betale for service og selve gassen, fortæller Kaj Holm, projektchef i Solrød Fjernvarme.

Gratis udskiftning af gasfyr en fordel for forbrugere og fjernvarmeselskabet

Er du en af de boligejere, der har mulighed for at få et gratis gasfyr, kan det måske virke for godt til at være sandt. Men fagekspert i Videncentret Bolius, Henrik Bisp, understreger, at det er et godt og reelt tilbud, som giver fordele til både boligejer og fjernvarmeselskab.

– For fjernvarmeselskaberne er det en god måde at få en høj tilslutning til fjernvarmenettet, at de tilbyder en sådan ordning. På den måde kan selskaberne måske undgå, at potentielle kunder går over på varmepumpe, fordi deres gasfyr er gået i stykker, og fjernvarmen ikke er nået frem endnu. Er du boligejer og ved, at fjernvarmen kommer til dit område inden for de næste par år, er det en god idé at tage imod tilbuddet, hvis dit gasfyr går i stykker. Alternativet lige nu ville ellers være et nyt gasfyr eller en varmepumpe, som begge er store investeringer.

– Du skal dog være forberedt på en række ting. Du får tilbudt et velfungerende gasfyr, men det er nok ikke på højde med et helt nyt gasfyr. Forvent ikke æstetisk skønhed, men en fin funktion og virkningsgrad, som er på højde med dit gamle. Så du behøver ikke granske det brugte gasfyr i alle ender og kanter. Derudover skal du huske at få en autoriseret installatør til at servicere gasfyret løbende, råder Henrik Bisp.