Flere vil have epoxygulve

Stor slidstyrke, fugefri overflade og mange farvemuligheder gør epoxygulve populært blandt danskerne. Læs mere om epoxygulve, og hvilke alternativer der er.

Foto: Venligst udlånt af Chriscoating A/S

Foto: Venligst udlånt af Chriscoating A/S

Du kender måske det spejlblanke gulv i stærke farver, der næsten ligner en skøjtebane af maling: Epoxygulvet. Denne type gulve er velkendte i industriel sammenhæng og bruges på grund af deres store slidstyrke og hårdførhed, og fordi de er lette at rengøre. Epoxy er såkaldt kunstharpiks, der kan være giftigt i flydende tilstand at få på huden, men er ufarligt, når det først er hærdet.

Epoxygulve er New Yorker-stil

Men epoxygulve er også ved at vinde indpas hos private, fortæller livsstilsekspert og direktør i kommunikationsbureauet Drømmefabrikken, Helle Lundsgaard.

- Epoxygulve passer godt ind i en moderene indretningsstil. Looket må gerne være råt og lidt industrielt, som epoxygulvene netop er, og det passer godt til det der New Yorker-look, der er ret populært, siger Helle Lundsgaard.

Epoxygulve passer godt ind i en moderene indretningsstil. Looket må gerne være råt og lidt industrielt. Foto: Venligst udlånt af Chriscoating

Epoxygulve passer godt ind i en moderene indretningsstil. Looket må gerne være råt og lidt industrielt. Foto: Venligst udlånt af Chriscoating A/S

Epoxygulvene er især et godt alternativ til fx fliser i køkkenet, badeværelset og i bryggerset. Foto: Venligst udlånt af Chriscoating A/S

Epoxygulvene er især et godt alternativ til fx fliser i køkkenet, badeværelset og i bryggerset. Foto: Venligst udlånt af Chriscoating A/S

Epoxygulve bedst i køkken, badeværelse og bryggers

Også arkitekt Morten Dalsgaard fra m3 arkitekter oplever, at flere private boligejere efterspørger epoxygulve.

- Epoxygulvene kan i princippet bruges i alle rum, men det er måske især et godt alternativ til fx fliser i køkkenet, badeværelset og i bryggerset, mener Morten Dalsgaard.

Leg med epoxygulv

- Grunden til, at det er så populært, er, at man virkelig kan lege med det. Der er mange muligheder for at få det i forskellige farver, og man kan lave sine egne mønstre i det, fx en hinkebane til børn. Samtidig er det meget let at holde rent, fordi der ikke er fuger i det, og man kan let tørre op, hvis man spilder væske på det, siger Morten Dalsgaard.

Læg ikke selv epoxygulve

Hvis du overvejer at få et epoxygulv, er det ikke noget, du selv skal rode med, da epoxy er et tokomponentmateriale, der skal blandes i de rette mængder og desuden hærder hurtigt, når det hældes på den overflade, det skal dække.

Et epoxygulv koster +500 kr./m2 at få lagt, men prisen varierer alt efter tykkelse og egenskaber, fx om der skal sand i for at gøre det skridsikkert.

Flere former for hærdeplast som gulv

Epoxy ikke den eneste mulighed, hvis du vil have et blankt, fugefrit og slidstærkt gulv i stærke farver.

Du kan også vælge gulve af polyurethan og acryl, der har de samme egenskaber og går under fællesbetegnelsen hærdeplast. Normalt bliver de forskellige gulve af hærdeplast lagt på cementgulv, men det kan også lade sig gøre på træ- og stengulve.

Herudover kan du bruge såkaldt selvnivellerende beton, der også kan pudses og giver samme rå udtryk, men det har dog ikke hærdeplastens skrigende farver .

Se billedserien 'Gulve'

LÆS OGSÅ: Valg af nyt gulv

Lergulv kan også være spændende

Helle Lundsgaard gør også opmærksom på en helt anden mulighed, hvis du er mere til naturmaterialer.

Lergulve er nemlig baseret på rene naturmaterialer, men kan alligevel gøres helt blanke og indfarves i rødlige og orange farver. Lergulvet overfladebehandles med linolie et par gange, hvorefter det pudses med bivoks, så gulvet får en blank overflade. Firmaer som egenvinding.dk og logik.dk lægger dem.

Lergulve er baseret på rene naturmaterialer, men kan alligevel gøres helt blanke og indfarves i rødlige og orange farver. Foto: Egenvinding.dk

Lergulve er baseret på rene naturmaterialer, men kan alligevel gøres helt blanke og indfarves i rødlige og orange farver. Foto: Egenvinding.dk

Lergulve gode for indeklimaet

Lergulvet er langt fra så trykstærkt som gulve af hærdeplast, men kan sagtens holde til almindeligt hjemmebrug. Lergulvet har en såkaldt faseskiftende overflade og optager og afgiver fugt alt efter luftfugtigheden i rummet og skulle være godt for indeklimaet. Samtidig skulle det være meget behageligt at gå på, og lige som med hærdeplastgulvene kan det lægges oven på gulvvarme.

Ifølge egenvinding.dk kan et lergulv lægges for omkring 380 kr./m2.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab