Genbrug af tweedjakker, cykelslanger og indkøbsvogne hører til de mere alternative materialer, som designer David Schiess anvender i fremstillingen af sine kreationer. Brug af genbrugsmaterialer er ikke kun et bæredygtigt valg, men giver også møblerne en autenticitet, mener han.

- Du får møbler med en indbygget charme og hygge. De er jo ikke perfekte, men har et eller andet skævt udtryk, forklarer designeren, som altid har eksperimenteret med genbrugsmaterialer

Billedgalleri: Fra indkøbsvogn til sofabord

Hvem er David Schiess?

Den kreative møbeldesigner startede egentligt ud som art director på et reklamebureau, men ønskede en tilværelse, hvor han selv havde mere kontrol med det, han lavede.

I efteråret 2012 forsøgte han sig med et tre måneders projekt i en Blå Kors genbrugsforretning i Randers. Siden etablerede han Davids Redesign, hvorfra han nu sælger sine håndlavede unikamøbler.

Genbrugsmøbler har sjæl

Han startede i det små. Da familiens børneværelse skulle indrettes, fandt han en gammel bordplade og savede den til, og da han stod og manglede en sofa, brugte han en boksmadras og byggede et ryglæn.

- Jeg har altid godt kunne lide at bruge det, folk kasserer. Der er masser af muligheder i materialerne, og det er jo sundt for fantasien. Og så er det lidt sjovere end bare at gå ud og købe noget nyt, fortæller han. Materialerne, som både består af gamle møbler og en masse ting, man normalt ikke forbinder med møbelfremstilling, får han alle mulige steder fra.

Genbrug af motorvejsrester bliver til møbler

- Der er fx nogle mennesker, der har hørt om mit arbejde, som ringer til mig, hvis de har noget gammelt ’skrammel’ stående i et skab. En masse industrier lukkede ned i forbindelse med et motorvejsbyggeri, så der var jeg lige en tur forbi deres containere. Hvis nogen er ved at rive et hus ned, så smutter jeg også lige forbi og ser, om der er noget, jeg kan bruge, forklarer han.

Davids genbrugstips: Sådan kommer du i gang

 1. Start med at tænke over, hvilken stil du godt kunne tænke dig derhjemme. Er du til shabby chic eller måske en mere hipster-agtig stil?
 2. Kig i nogle boligblade eller på nettet for inspiration. Jeg selv bruger meget Pinterest, der er et socialt medie, hvor brugerne samler billeder af alt mellem himmel og jord.
 3. Begynd med små lette ting som en stol eller et lampebord. Du kan for eksempel male små dekorationer på den nederste del af stoleben eller male en kedelig bordplade.
 4. Brug billige materialer, så gør det ikke så meget, hvis det går galt.
 5. Vær ikke bange for at lave fejl, det har jeg gjort mange gange. Det gode ved et møbel er, at det aldrig er så ødelagt, at du ikke kan lave det om på en eller anden måde.
 6. Vær kreativ – udtænk og udfør ideen selv og lad være med at kopiere.
 7. Tænk i farver og materialer. Forsøg at komplementere det materiale, møblet er lavet af. Hvis du har et møbel i mørkbejdset eg, der ikke er så populært lige nu, så slib det, så bliver det lyst.
 8. Overvej også møblets formsprog. Hvis det har en fed detalje, så byg videre på den, og kør stilen helt ud.

Se mere på David Schiess’ facebookside

Minitips

 • Posca-tuscher er gode til hurtige dekorationer. De kan skrive på alt, og du kan hurtigt vaske farven af, hvis det går galt.
 • Tapet er funktionelt. Du kan vælge at tapetsere fx en bordplade eller nogle skabslåger.
 • Hvad enten du bruger tusch eller tapet, er det vigtigt efterfølgende at lakere for at gøre resultatet holdbart.

Se mere på David Schiess’ facebookside