Grøntsagsrester og køkkenaffald skal ikke nødvendigvis smides ud. Faktisk kan de fleste rester gendyrkes og blive til nye grøntsager. På den måde sparer du både penge og hjælper miljøet.

Det eneste du skal bruge for at gendyrke er grøntsagsrester, en krukke, potte eller lignende og pottemuld.

Sådan gendyrker du dine grøntsager

Den specifikke metode vil variere fra grøntsag til grøntsag, det kan derfor betale sig at prøve sig frem og ændre på fx vandmængden eller jordtypen/pottestørrelsen samt pottens placering, hvis gendyrkningen mislykkedes.

  • Plant: Put pottemulden i din krukke, og plant grøntsagsresten direkte heri. 
  • Pas: Når grøntsagen er plantet, skal jorden gennemvædes og derefter vandes efter behov, der afhænger af fx jorden og grøntsagen. Prøv dig frem, og sørg for, at bladene ikke hænger.
  • Høst: Hvornår du kan høste vil variere fra grøntsag til grøntsag, det kan vare mellem en uge og flere måneder. Vent med at høste, til der er godt gang i væksten, og tag ikke alle blade eller skud på én gang.

Persilles hjemmedyrk

Persille Ingerslev er hjemmedyrker med fokus på grøn omstilling og grønt genbrug. Læs hendes konkrete forsøg med gendyrk af grøntsager og frø på hendes hjemmeside eller på facebook.

Kan jeg gendyrke i vand?

Ovenstående råd er baseret på, at du planter grøntsagerne direkte i jord. Men det er også muligt at gendyrke i vand, her skal vandet dog skiftes ofte. Hvis du gendyrker i vand, skal kun et par mm af grøntsagen i kontakt med vandet.

Kan alle grøntsager og frugter gendyrkes?

Rigtig mange grøntsagsrester kan blive til friske grøntsager med sprøde blade og skud, men der er visse undtagelser. Fx kan du ikke gendyrke agurker og blomkål.

Men almindelige grøntsager som løg, forårsløg, porrer, rødbeder, gulerødder, kinakål, hvidløg og kartofler kan sagtens gendyrkes og vil både give dig friske grøntsager og grøntsagsskud og –blade. Derudover kan du også gendyrke en del frugter.

Persille Ingerslev har lavet verdens mindste køkkenhave, som egentlig bare består af en potte i hendes køkken. I potten planter hun grøntsagsrester og frø, og tester, hvordan de blomstrer bedst muligt.

Se alle Persilles videoer af verdens mindste køkkenhave her.

Genbrug også ubrugte frø

Flere typer frø, fx kikærter, tørrede bønner og popcornmajs, kan også gendyrkes ved at plante dem i jord.

Mindre frø som chaifrø kan plantes i vat og være et alternativ til karsen.