Fru Grøn: Så tit skal du skifte karklud

Er det rigtigt, at karkluden skal skiftes hver dag? Og hvilken klud skal du bruge til henholdsvis køkkenet og den daglige rengøring for at undgå spredning af bakterier? Læs Fru Grøns råd.

Det æstetiske er også vigtigt for motivationen, når du gør rent. Foto: Maria Tuxen Hedegaard 

Ekspert: Den bedste karklud til køkkenet er en kulørt fiberklud

Karkluden bruges i køkkenet og i forbindelse med madlavning til aftørring af fx køkkenbord, spisebord, kogegrej og kogeplader. 

Som karklud bruger mange de billige, pastelfarvede køkkenklude, også kaldet fiberklude. De er gode til opgaven, kan vaskes mange gange og tørrer hurtigt, så bakterier har dårlige betingelser.

Kludene har hos mange et dårligt ry, grundet mistanken for at udlede mikroplast. Kludene indeholder 80 % viskose, der slides væk ved brug, og 20 % polypropylen, der er et stærkt fibermateriale. Der er ifølge Fru Grøn ingen videnskabelige beviser på, at kludene afgiver mikroplast ved brug, og hvis de gør, vil størstedelen blive opfanget i rensningsanlægget. 

Alternativt kan du bruge en bomuldsklud, der holder i længere tid, men er mere upraktisk i hverdagen, da den tørrer langsommere. Mikrofiberklude bør ikke bruges i køkkenet, da madrester ikke kan skylles ordentligt ud af fiberne. 

Du behøver ikke skifte karkluden hver dag

Hver gang du vasker dine klude, bruger du energi og belaster miljøet. Dertil slides kludene for hver vask. 

Men da karkluden bruges i forbindelse med madvarer, så det er selvfølgelig vigtigt med god hygiejne.

Du kan dog sagtens bruge kluden i flere dage afhængigt af, hvad den har været brugt til, og om den er blevet tør hurtigt, så bakterierne ikke har formeret sig. Har karkluden fx været brugt til krummer, kaffepletter eller aftørring af gryder, kan den godt holde et par dage, hvis den tørrer hurtigt.

Sådan ser en bomuldsklud, fiberklud og mikrofiberklud ud.

Bomuldsklud, fiberklud og mikrofiberklud. Foto: Tommy Verting

Sådan tjekker du om karkluden skal skiftes

Du skal altid skifte karkluden, hvis den har været brugt til råt kød eller æg, og når den er fyldt med snavs.

Og derudover skal du bruge din næse. Når kluden ikke lugter ren mere, skal den skiftes, da den i så fald er fyldt med bakterier.

Vil du holde din karklud ren i længere tid, så kan du holde dine bakterierne i karkluden nede med disse fifs:

 • Brug de pastelfarvede fiberklude. De pastelfarvede køkkenklude (fiberklude), som du kan købe i mange supermarkeder, tørrer hurtigt, så bakterier ikke formerer sig. Desuden sætter snavset sig ikke så nemt fast i fiberkludene som i en bomuldsklud. Bomuldsklude kan opsuge mere vand, men de er længere tid om at tørre, så bakterierne har bedre grobund.
 • Skyl og vrid. Skyl og vrid karkluden godt efter brug.
 • Tør hurtigt. Bred karkluden ud og hæng den til tørre over vandhanen eller nær en radiator. Når kluden tørrer hurtigt, holder du bakterier nede.

'Må du tørre gryde, pande og spækbræt af med karkluden?'

Mikrofiberklud skal kun bruges til rengøring

Rengøringskluden er til anden rengøring, der ikke har med mad at gøre. Til rengøring er den bedste løsning en mikrofiberklud. Du kan også godt bruge de pastelfarvede fiberklude, men de har en dårligere sugeevne og efterlader striber på blanke overflader.

Mikrofiberkluden minder om frotté, men er lavet af polyester og nylon. Materialet suger effektivt vand, skidt og olie, så det bliver i fibrene. Idéen med kluden er, at den skal skylles én gang, vrides og foldes 3 gange, så har du 16 sider, du kan bruge, og du behøver ikke vride den op efterfølgende. Det passer fint til den ugentlige rengøring.

Læg kluden til vask efter brug. Fordelen ved mikrofiberkluden er, at til den ugentlige, almindelige rengøring bruger du ingen rengøringsmidler og kun vand til den første opskylning.

Pæne klude hjælper på rengøringen

Det æstetiske er også vigtigt for motivationen, når du gør rent. En bomuldsklud tager farve af skidtet, og mange skyller deres bomuldsklude i klorin for at få dem hvide igen.

Men det er slet ikke nødvendigt. Brug mikrofiberklude i stedet, de bliver fine igen, når du vasker dem, og kan genbruges en del gange.

Fakta om mikrofiberkluden

Mikrofiberklude er lavet af syntetiske fibre (polyester og nylon) med mikroskopiske små hulrum, som suger fedt og snavs ind i fiberen. Mikrofiberkluden kan bruges til både tør og våd rengøring, og egner sig ikke som karklud, da bakterier formerer sig hurtigt ved opvridning.

Mikrofiberkluden findes i mange kvaliteter og størrelser. En god klud skal have en størrelse, så den ligger godt i din hånd, når den er foldet 3 gange, fx 40 x 40 cm.

Fru Grøns tip
”Udover at bruge mikrofiberklude, klipper jeg gamle t-shirts op og genbruger dem som rengøringsklude. Brug dem fx som engangsklude til meget beskidt rengøring som fx metalpudsning og ovne.”

Foto: Tommy Verting

Fru Grøns tip

Udover at bruge mikrofiberklude, klipper jeg gamle t-shirts op og genbruger dem som rengøringsklude. Brug dem fx som engangsklude til meget beskidt rengøring som fx metalpudsning og ovne. 

Foto: Tommy Verting

Sådan bruger du rengøringskluden

 • Brug en tør mikrofiberklud til møbler, der ikke tåler vand, fx tv og olierede eller polerede møbler, der ikke kan tåle vand. Mikrofiber suger støvet med statisk elektricitet og laver ikke striber eller pletter. Der findes også mikrofiberklude specielt til glas og spejle.
 • Fold kluden 3 gange. Til overflader, der tåler vand, vrider du kluden op og folder den 3 gange. Så har du 16 rene flader, du kan skifte i mellem, og du undgår en masse vrid ved opvridning og sparer en spand varmt vand samt rengøringsmidler.
 • Brug handsker. Fibrene i mikrofiberkluden kan godt være lidt skarpe, så brug evt. handsker.
 • Rengør badeværelset til sidst. Start altid med det reneste rum og afslut, hvor der er mest snavs.
 • Brug sprayflaske med vand. Hav en sprayflaske med vand med rundt til steder, hvor der er meget snavs.

Mikrofiberklude vaskes ved 60 grader på en normalvask sammen med andre klude, viskestykker, håndklæder og sengetøj.

Fakta om Fru Grøn

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

 • Hedder rigtigt Anne Grete Rasmussen
 • Født i 1951
 • Gift med Jess Meyer sammen har de to voksne børn og 3 børnebørn
 • Bor i Sorø i parcelhus fra 1974
 • Uddannet husholdningslærer og master i sundhedspædagogik, tidligere projektleder hos Statens husholdningsråd
 • Selvstændig Grøn konsulent inden for husholdning
 • Rengøringsfilosofi: HOLD rent frem for at GØRE rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel - målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab