På samme måde som du skifter din tandbørste løbende, skal køkkenets opvaskebørste også udskiftes med en ny en gang imellem. Det skyldes dels risikoen for snavs og sygdom. På en gammel børste kan der nemlig sidde små rester af snavs, eller opvaskebørsten kan være angrebet af norovirus, bakterier, gær eller skimmel. 

Hvis du ikke skifter børsten, kan snavs og en lang række mikroorganismer som virus og bakterier fordeles videre på andet service, og det kan i værste fald gøre familien syg. Derudover bliver børstehårene slidte efter et stykke tid, og så er det sværere at gøre glas, bestik og tallerkener ordentligt rene.

Tip: Køb børster med lyse hår

Videncentret Bolius’ rengøringsekspert, Michael René, anbefaler, at du altid køber opvaskebørster med lyse eller brune hår. På den måde kan du nemmere se, hvornår børsten bliver misfarvet – og dermed trænger til at blive udskiftet.

Tjek, om opvaskebørsten skal skiftes

Der er ikke nogen gylden regel for, hvor ofte opvaskebørsten bør skiftes. Det afhænger blandt andet af, hvor mange I er i husstanden, hvor ofte og til hvad I bruger børsten, og ikke mindst, hvor hårdt I bruger børsten. I familier, hvor der er opvaskemaskine, skal opvaskebørsten sandsynligvis ikke skiftes lige så ofte som i familier, hvor det hele foregår ved håndkraft.

Det gode råd er derfor at bruge dine øjne, når du skal vurdere, om det er tid til en ny opvaskebørste. Er børstehårene begyndt at bøje kraftigt og blive misfarvede, er det tydelige tegn på, at børsten ikke længere er hygiejnisk og god til at gøre dit service rent.

Få opvaskebørsten til at holde længere

Du kan dog selv gøre en del for, at din opvaskebørste holder sig ren længere tid, så du ikke behøver at udskifte den så ofte. 

  • Brug køkkenrulle eller en fibersvamp til at fjerne det værste fedt og madrester fra fx tallerkener, inden du bruger opvaskebørsten.
  • Vask både køkkenvask og opvaskebørste med sæbe og skyl efter med koldt vand, hver gang du har brugt opvaskebørsten. Hæng derefter opvaskebørsten til tørre.
  • Giv opvaskebørsten en ekstra grundig rengøring et par gange om ugen. Kom opvaskebørsten i en lille beholder med sæbevand og hæld kogende vand henover. Lad børsten stå i blød 10-15 minutter, skyl den derefter af i koldt vand og hæng den til tørre.
  • Du kan også lægge opvaskebørsten i opvaskemaskinen. Vær dog opmærksom på, at hvis du bruger en miljøbørste med træhåndtag, kan det slide på trædelen af børsten, og der kan komme til at sidde små træsplinter på det øvrige service i opvaskemaskinen.

Sådan opbevarer du bedst opvaskebørsten

Det handler om at holde din opvaskebørste tør, når den ikke er i brug. Bakterier på børstehårene går nemlig i dvale i tørre miljøer.

Du kan gøre følgende:

  • Hæng fx opvaskebørsten på et stativ, så børsterne hænger frit, og der kan dryppe vand af.
  • Læg opvaskebørsten på køkkenbordet med børstehårene opad.
  • Stil opvaskebørsten i en bøtte på køkkenbordet med børstesiden op i luften. Husk at rense bøtten et par gange om ugen, så der ikke udvikler sig bakterier nede i bøtten.