Opvask i hånden under en rindende hane kan hurtig blive en dyr omgang, hvis du lader vandet løbe i lang tid. 

Er din bolig opvarmet med fjernvarme, koster det i snit cirka 1 krone i minuttet at lade hanen og det varme vand løbe.

Modtager du det varme vand fra en elopvarmet vandvarmer, løbet prisen op i små 2 kroner i minuttet, mens opvarmning med gasfyr koster cirka 1,30 kroner i minuttet

I eksemplet er det antaget, at vandhanen leverer 10 liter vand i minuttet ved en temperatur på 40 grader. Priser er hentet i januar 2023.

Spar penge, når du vasker op

Hvor stor din regning konkret bliver afhænger primært af, hvor lang tid du bruger på opvasken, samt hvilken energiform der benyttes til opvarmning af vandet.

Hvis du vasker op under vandhanen i 15 minutter om dagen, koster det i gennemsnit med fjernvarme som opvarmningsform omkring 5.100 kr. på et år. Har du gasfyr, koster det omkring 7.300 kr. om året. Du kan selv regne udgiften ud, alt efter hvor mange minutter du bruger på at vaske op.  

Til sammenligning koster det omkring 4 kroner i vand og strøm at bruge en opvaskemaskine med med energimærke A+++. Hvis du bruger opvaskemaskinen en gang om dagen, svarer det til en udgift på lidt under 1.500 kr. om året. 

Billigere at vaske op i opvaskemaskinen end i hånden, men...

Det kan næsten altid betale sig at bruge opvaskemaskinen frem for at vaske op i hånden. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk har tidligere vist, at du sparer mange liter vand pr. opvask, hvis du bruger en maskine til at vaske op. Men det er vigtigt, at du bruger opvaskemaskinen korrekt og fylder den helt op, før den sættes i gang.

De stigende elpriser har dog mindsket forskellen, og har du en opvaskemaskine med et dårligt energimærke, kan det være dyrere at vaske op i opvaskemaskinen - specielt, hvis du vasker hver dag. Og er du god til at spare på vandet, når du vasker op hånden, kan det også være billigere end at bruge en opvaskemaskine.

Hvordan vasker du bedst og billigst op i hånden?

Du kan dog gøre opvask i hånden noget billigere, hvis du ikke lader vandet løbe, og hvis du gør følgende:

  • Skrab først fedt og madrester grundigt af, så er det ikke altid nødvendigt at skylle af inden opvask.
  • Skyl ellers af med det samme efter brug under en svagt rindende hane.
  • Vask service, bestik og gryder af i en opvaskebalje med varmt vand. Vask det mindst snavsede af først.
  • Skyl sæben af det afvaskede service, bestik og gryder under langsomt rindende koldt vand. Håndopvaskesæbe indeholder tensider (sæber), der opløser og binder snavs. Skyl disse tensider af service, bestik og gryder, da det ikke smager godt, og det laver sæbeskum. 

Hvor meget vand kommer der ud af din vandhane?

Hvis du vil finde ud af, hvor meget vand der kommer ud af din vandhane eller bruser, kan du gøre følgende:

  • Fyld vand i en spand i 30 sekunder med det vandtryk, du bruger vandet under opvask. Gang mængden med 2. 
  • Bruger du fx 5 liter på 30 sekunder, svarer det altså til, at der løber 10 liter vand ud af din vandhane i minuttet. 
  • Med en vandpris på 7,3 øre pr. liter, vil det i ovenstående eksempel koste 73 øre i minuttet at have vandhanen løbende med koldt vand.
  • Den rene opvarmning af 10 liter vand koster 1,10 kr. ved el, 0,60 kr. ved gas og 0,20 kr. ved fjernvarme.