Fugt i soveværelset

Hver femte bolig i Danmark har problemer med indeklimaet, og især soveværelset kan blive for fugtigt. Du skal lufte ud med gennemtræk 3 gange dagligt og holde en jævn varm temperatur i boligen.

Hvorfor er der fugtigt i soveværelset?

Soveværelse i tagrummet. Arkivfoto.

Hvilke problemer er der i fugtige soveværelser?

Vi opholder os i gennemsnit 7-8 timer i soveværelset hvert eneste døgn, og det skaber store mængder fugtig luft.

Et menneske afgiver omkring 1-1,5 liter væske i døgnet. Derudover har vi dagligdagsaktiviteter, som afgiver lige så meget fugt, fx madlavning, bad og tørring af vasketøj. Fugten skal ventileres væk, og det gøres nemmest ved at skabe gennemtræk 3 gange dagligt i hele boligen.

Hvis der ikke bliver luftet tilstrækkeligt ud i soveværelset, kan der opstå problemer med skimmelsvamp og husstøvmider. Husstøvmider ynder rum med en høj luftfugtighed, og skimmelsvamp har behov for fugt for at vokse.

Hvorfor er et soveværelse særligt udsat for fugt?

Soveværelset er oftest det rum i boligen, der er koldest, fordi de fleste mennesker ynder at sove koldt. Den lave temperatur betyder, at ydervæggene, gulvet og loftet i soveværelset bliver kolde. Når den varme luft fra de andre værelser kommer ind i soveværelset, kondenserer den på de kolde ydervægge og skaber gode betingelser for skimmelvækst på væggene. Soveværelset bør derfor have samme temperatur som resten af boligen for at undgå dårligt indeklima.

Hvordan kan du se, om der er fugt i soveværelset?

Hvorfor kommer der kondens på ruden?

Kondens på ruderne kan være et fingerpeg om et dårligt indeklima. Foto: Susie Frederiksen

Der kan være mange tegn på fugtproblemer i soveværelset. Fx:

 

 • Tapetet kan bule ud.
 • Skimmelvækst i form af sorte pletter/plamager på væggene.
 • Dårlig lugt.

En anden god tommelfingerregel er at kigge på termorudernes kant. De fleste vil nok have dug på ruderne langs kanten af ruden om morgenen, hvis det er koldt udenfor.

Men der bør ikke dannes små søer, og der bør kun være fugt på ruderne, når det er meget koldt udenfor, og kun om morgenen. Er der kondens på ruden det meste af året, og er den der i løbet af dagen, eller er der meget dug på ruderne hver morgen, er det tegn på, at udluftningen af rummet ikke er god nok.

Hvis der ikke er nogle af disse tegn, men du fortsat har mistanke om, at indeklimaet i soveværelset ikke er godt nok, kan du måle luftens relative luftfugtighed, fugtprocenten, med en fugtmåler (et hygrometer).

LÆS OGSÅ: Fugt i kælderen

Hvad bør fugtighedsprocenten være?

Den relative luftfugtighed indendørs varierer meget over året. Men den bør ligge på mellem 30 og 60 %.
Det er dog ikke unormalt, at den kommer helt ned på 20 % om vinteren, og over 60 % om sommeren.

Hvordan gør du soveværelset mindre fugtigt?

 • Sæt temperaturen til mindst 18 grader i soveværelset dag og nat.
 • Åbn døren til soveværelset om natten, så du ikke holder på fugten, hvor du opholder dig.
 • Stop ikke udluftningsventiler i vinduer og ydervægge til og lad dem stå åbne hele tiden.
 • Luft ud i 5-10 minutter 3 gange dagligt med gennemtræk i hele huset. Luft gerne ud både lige inden, du skal sove, men især om morgenen.
 • Tør ikke dit våde vasketøj i soveværelset. En tøjvask på et almindeligt stativ (4-6 kilo) afgiver normalt op imod 2½ liter vand.
 • Drop motion - fx løbebånd eller kondicykel - i soveværelset.

  Hvordan får du fugt og skimmelsvamp væk?

  Skimmelsvampesporer findes ude og inde. Når du ser plamager eller sorte pletter indendørs, er det fordi, der sker en vækst af skimmelsvampen.

  Væksten er betinget af, at der er fugt tilstede. Hvis du har fået konstateret skimmelsvamp i din bolig, skal den synlige skimmelvækst fjernes med det samme.

  Hysan og Protoxskimmel er specielle midler beregnet til at fjerne skimmelsvamp. Du kan også anvende rengøringsmidlerne Rodalon eller Klorin.

  Rodalon fjerner ikke nødvendigvis misfarvningerne men blot lugten og sporene på overfladen.
  Husk, at Klorin kan blege og derfor ikke bør anvendes på farvede overflader som fx malede overflader.

  Er der større områder med skimmelsvamp, eller har du mistanke om, at der er skimmelsvamp inde i konstruktionerne, bør du få professionel hjælp til både at fastlægge omfanget og til at rense skimmelsvampen væk

  Der findes flere firmaer, der har specialiseret sig i bekæmpelse af skimmelsvamp. De bruger fx dampafrensning, afrensning med is eller anden mekanisk afrensning af overfladerne i boligen.

  Vask ofte og drop sengetæppet

  Husstøvmider syntes også godt om fugt.
  De lever blandt andet af hårrester og hudskæl, og hver nat afgiver vi mennesker så store mængder af begge dele, at tusindvis af husstøvmider kan leve af det i et år.
  På trods af navnet er mængden af støv i sengetøjet ikke proportionel med antallet af mider. For miderne formerer sig bedst i fugtige miljøer, mens de til gengæld tørrer ud, hvis luftfugtigheden er lav.
  Man kan holde antallet af husstøvmider nede ved at vaske sengetøjet ca. hver 14. dag på et vaskeprogram hvor vandet kommer op på 50-60 grader varmt vand.

  Lad sengen dampe af

  Ét er at vaske ofte, noget andet er at undgå sengetæpper eller i det mindste vente en time eller to med at lægge det på, efter at du er stået op, så det efter natten fugtige sengetøj får lov til at dampe af. Og der er grund til afdampning, da vi mennesker sveder omkring 2 dl vand ud hver nat.
  Hver anden uge er det godt at lufte dynen igennem på altanen eller tørresnoren, så den kommer af med fugt og mættet luft.
  Der er delte meninger om, hvor ofte vi behøver at vaske dyner og hovedpuder. Astma-Allergi Danmark anbefaler fire gange om året på 60 grader og med efterfølgende tørretumblertørring. Er du ikke allergisk, kan den halve indsats måske være god nok.
  En tyk rullemadras og selve madrassen er selvsagt umulig at stoppe i vaskemaskinen. Rullemadrassen kan udenfor bankes igennem med en tæppebanker, mens madrassen støvsuges godt igennem.  

  Hvordan gør du din bolig mindre fugtig?

  Du kan gøre mange ting for at nedsætte fugt i dit hjem.

  Tør ikke dit våde vasketøj indendørs. En tøjvask på et almindeligt stativ (4-6 kilo) afgiver normalt op imod 2½ liter vand. Hvis det er muligt, bør du stille vasketøjsstativet uden for boligen.

  Har du mekanisk ventilation i badeværelset, kan du stille vasketøjet derind. Husk at lade ventilationen køre hele tiden, indtil tøjet er tørt - det kan lade sig gøre med en manuelt betjent ventilation og ikke en fx fugtstyret ventilation.

  Luk døren til badeværelset, når du er i bad, og hav ventilatoren kørende. Undlad at lade døren stå åben, når du er færdig på badeværelset, men luk den, så fugtig luft bliver på badeværelset. Har du ikke udsugning i badeværelset, bør du få det etableret. Ellers luft meget grundigt ud med gennemtræk, når du har badet.

  Brug emhætten, når du laver mad, og luft også gerne ud. Start emhætten 5 minutter før, der er egentlig behov. Den skal have tid til at etablere undertryk.

  Stop ikke udluftningsventiler i vinduer og ydervægge til og lad dem stå åbne hele tiden.

  Har du haft en vandskade i boligen er der naturligvis større risiko for at der er fugt og derfor vil man typisk opsætte affugtere indtil der er opnået en normal luftfugtighed.

  Temperaturen bør i de fleste hjem ligge på 20-22 grader, og den bør være minimum 18 grader. Der bør højst være 5 graders forskel på temperaturen i de forskellige rum. Jo varmere luften er, og jo koldere overfladerne er, desto større sandsynlighed er der for, at der dannes kondens på de kolde overflader og dermed større risiko for skimmelvækst.

  For at få fugten væk i din bolig er det i langt de fleste tilfælde tilstrækkeligt at lufte ud minimum 3 gange dagligt, morgen, eftermiddag og aften. Gør det til en vane at lufte ud fx, når du børster tænder.
  I nogle boliger kan det dog være nødvendigt at montere et ventilationssystem, der automatisk skifter boligens luft ud flere gange dagligt.


  Få styr på de vigtigste opgaver i dit hus og have

  Det er vigtigt at holde styr på, hvilke opgaver du skal lave i hus og have, så du undgår besvær og store ekstra-regninger. Med Bolius’ app Husets Kalender kan du nemt holde overblikket.

  Hver måned har vores fageksperter udvalgt 3-6 vigtige opgaver. Vi viser dig, hvordan du løser dem, og hvor vigtige de er – og så er appen endda gratis og reklamefri.

  Download appen i dag, og gør dit liv som boligejer nemmere.

  Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

  Indhold i denne artikel

  Bolius - et helejet Realdania selskab