Et flot midnatsblåt linoleum prydede gulvet i trappeopgangen i Thomas og Pernille Hjorts hus i 2015. Men da de overtog det, var den gamle, blankslidte linoleum dog langtfra en fryd for øjet.

Parret ville gerne beholde linoleum på gulvet i opgangen, fordi det både er praktisk og slidstærkt og velegnet til et hus, hvor mange mennesker færdes på trapperne mellem de 4 etager. Desuden har linoleum støjdæmpende egenskaber.

- Normalt skal linoleum hverken behandles med voks eller polish, men gulvet her var smurt ind i et eller andet, så det stod helt blankt. Det havde vist heller ikke været renset i bund gennem flere årtier, fortæller Thomas Hjort, der gik på jagt efter et nyt linoleum i nøjagtig samme farve og stil.

Mirakuløs rensning af linoleumsgulv

Men det viste sig at være helt umuligt at finde noget lignende. Så derfor eksperimenterede han selv med at rense gulvet af og blev overrasket over, at der kom en smuk, mat og blå farve frem.

Hele rensningen efterlod han herefter til et gulvfirma, og samme fremgangsmåde vil han anbefale andre med et gammelt linoleumsgulv.

- Den mørkeblå farve giver en rolig flade og bund i rummet, og det mørke linoleum betyder, at det automatisk bliver vasket oftere, fordi snavset ses lettere på den mørke bund, fortæller Thomas Hjort og fortsætter:

Linoleum er hipt og lækkert igen

- Linoleum har desværre fået sådan et institutionsprædikat hos boligejere, og det er synd. Jeg tror på, at det bliver populært igen, for det er både let at rengøre og vedligeholde og giver en markant besparelse på vedligeholdelsesomkostningerne sammenlignet med fx træ, fortæller Thomas Hjort.

Han har lagt et stort arbejde i at gøre husets hall/entré smuk og præsentabel. Til væggene er valgt lyse farver. Under brystpanelet er der valgt en gråblå farve, mens selve panelet har fået en lidt mørkere blå. Oven over panelet er der malet hvidt.

Trappens balustre (gelænder) og for- og bagvang blev slebet ned og malet hvide, mens den flotte håndliste i mørkt træ er pudset og poleret. På øverste etage er der isat en branddør, hvilket er et krav til huse, hvor der er mere end 2 etager.

Hvad er linoleum?

  • Linoleum er et naturmateriale og består af en blanding af lin-olie, harpiks, korkmel, træmel, kalkstensmel og farvestof og bruges både til gulve og borde.
  • Til almindelig rengøring vaskes med lunkent vand enten med en mild opløsning af sæbespåner eller et specialvaskemiddel til linoleum. Benyt aldrig brun sæbe eller opvaskemiddel.
  • Hvis overfladen er slidt, kan du rengøre med et specialgrundrengøringsmiddel til linoleum og derefter behandle linoleumsgulvet med linolie eller et specialplejemiddel.
  • Hvis et linoleumsgulv ikke rengøres og vedligeholdes rigtigt, kan det udtørre og sprække.
  • Linoleum blev oprindeligt udviklet som regntøj til engelske fiskere.