Linoleum er et naturprodukt, der er en blanding af linolie, harpiks og træ- eller korkmel. Det fås både som klikgulv, hvor linoleummet er limet fast til en HDF-plade. Eller det købes i baner, hvor det er støbt fast til et tyndt net af hør eller jute.

Anvendelse

Oplagt til rum i boligen, hvor der er meget aktivitet og slid, som i køkken, gang og bryggers.

Fordele

Høj slidstyrke og rart at gå på. Linoleum har desuden en lyddæmpende effekt, da det absorberer lyd og stød. Fås mange forskellige farver og mønstre og kan lægges i både baner og fliseformat.

Ulemper

Er linoleumsgulvet lagt som klikgulv, kan det være svært at reparere større skader uden at ødelægge låsesystemet. Endelig kræver linoleum i baner, at det er professionelle, som lægger det. Det er på ingen måde et gør-det-selv projekt.

Rengøring og vedligehold

Linoleum er nemt at holde og kan rengøres med milde rengøringsmidler. Det vaskes blot med en opvredet klud.

Klimabelastning

Regnes for miljøvenligt, da det er et blandingsprodukt af materialer, som i udgangspunktet ikke er produceret klimabelastende.  

Sammenligning af udvalgte materialer til dit gulv

Materialer til gulv

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Linoleumsgulv
0,30
Laminatgulv
-6,59
Parketgulv
-7,50
Flisegulv
17,30
Betongulv
6,90
Vinylgulv
16,40
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for gulvbelægning. Udgifter til den resterende konstruktion og eventuelt til professionelle håndværkere for at lægge gulvet er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.