Hvad er et betongulv?

Betongulve har i de seneste år vundet indpas i de danske boliger. Beton består af cement, sand, sten og vand, der hældes flydende ud over gulvet og hærder. Derefter slibes gulvet af flere omgange, hvorefter det overfladebehandles med fx voks, maling eller epoxy for at lukke porerne i betonen og gøre gulvet rengøringsvenligt. 

Et flot betongulv kan være svært at lægge og egner sig ikke som gør det selv-arbejde. 

Du kan vælge både forskellige farver og strukturer på betongulvet. Betongulve er hårde at gå på og kan give en rungende akustik i rummet.

Klimapåvirkning

Særligt produktionen af den cement, der indgår i beton, er kræver meget energi, og det er med til at give beton et højt klimaaftryk. 

Men den rette behandling kan beton dog holde i flere generationer, og den lange holdbarhed er en positiv egenskab i forhold til klimaaftrykket. 

Klimaaftrykket for udvalgte gulvmaterialer målt i CO2e pr. m2 i de tykkelser, der er gængs for det pågældende materiale. 

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Tallene her viser, hvor mange CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori.  

Kilder: Materialepyramiden.dk og Ökubaudat

Pris

Vinylgulv
Linoleumsgulv
Betongulv
Flisegulv
Laminatgulv
Parketgulv

Prisen på de forskellige gulvmaterialer varierer. Laminatgulv og beton er typisk de billigste materialer, vinyl og fliser ligger i midten, mens linoleum og parket er i den dyre ende. 

Når du overvejer pris, bør du også medregne eventuelle omkostninger til håndværkere, hvis det ikke er en gør det selv-opgave at lægge gulvet. Selvom beton i udgangspunktet er et billigt produkt, vil kvadratmeterprisen for et betongulv typisk blive det samme som et gennemsnitligt flisegulv, da der er mange arbejdsgange, når et betongulv skal laves. 

Levetid og vedligehold

Beton er et robust og holdbart materiale med en meget lang levetid. 

Vær dog opmærksom på, at betongulve er følsomme over for bevægelse, fordi det er så stift og ufleksibelt, når det er hærdet. Det betyder, at der nemt kan opstå revner i overfladen. 

Et betongulv er nemt at rengøre og kræver ikke løbende vedligehold. 

Andre gulvmaterialer

Materialer til gulv

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Vinylgulv
15,21
Linoleumsgulv
-0,17
Betongulv
14,10
Flisegulv
11,03
Laminatgulv
-6,59
Parketgulv
-7,50
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for gulvbelægning. Udgifter til den resterende konstruktion og eventuelt til professionelle håndværkere for at lægge gulvet er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.