Om materialet

Vinyl er et kunstprodukt af blødgjort plastik, der er tyndt og elastisk. Det findes i mange farver og mønstre og kan lægges som baner eller fliser. Vinylgulve er lette at rengøre og tager ikke farve fra fx spildt vin eller anden smuds. Hvis der først er kommet ridser i, kan vinylen dog ikke repareres og skal udskiftes.

De fleste elastiske gulvmaterialer, heriblandt vinyl, anbefales generelt ikke til gør det selv-arbejde. Vinyl i baner bør man overlade til gulvmand at lægge, mens vinyl som fliser er lettere at lægge selv.

Materialets klimaaftryk

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Tallene her viser, hvor meget CO2 det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori.

Kilder: Materialepyramiden.dk og Ökubaudat

Godt at vide om vinylgulv

  • Vinylgulv er let at rengøre og vandtæt, hvilket blandt andet gør det egnet til badeværelser.

  • Nogle typer vinyl er tilsat blødgørende kemikalier som ftalater. De kan afgives til indeklimaet i mængder, der især de første år kan lugte og være generende.

  • Bortskaffelsen af kunststoffer som vinyl er en belastning for miljøet, fordi der dannes sure gasser ved forbrænding. Det kan undgås ved at bruge linoleumsgulv eller kork i stedet.

Få mere viden