Hvad er et laminatgulv?

Et laminatgulv består af fx en spånplade eller et lamineret bræt, hvorpå der er klæbet en ca. 2 mm tyk plastfilm (laminat). Denne plastfilm kan have fotoprint af et mønster, så det ligner et andet materiale, ofte forskellige træsorter, et parket- eller klinkegulv.

Laminatgulve er hårde at gå på, og kan have en tendens til at skabe en dårligere akustik i rummet.

Laminatgulv er let at lægge og derfor velegnet som gør det selv-arbejde.

Klimapåvirkning

Et laminatgulv har en lav klimapåvirkning, da en stor del af produktet består af træ. Træ er et biobaseret materiale, som optager CO2 under væksten og lagrer kulstoffet, indtil træet bliver brændt af. Derfor har træ ofte et negativt klimaaftryk, hvilket betyder, at det er godt for klimaet, og et trægulv vil være et mere bæredygtigt valg.  

Kig efter FSC- eller PEFC-mærket, når du køber træ. Så er du sikret, at træet er fældet og produceret under bæredygtige forhold.

Klimaaftrykket for udvalgte gulvmaterialer målt i CO2e pr. m2 i de tykkelser, der er gængs for det pågældende materiale. 

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Tallene her viser, hvor mange CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. 

Kilder: Materialepyramiden.dk og Ökubaudat

Pris

Vinylgulv
Linoleumsgulv
Betongulv
Flisegulv
Laminatgulv
Parketgulv

Prisen på de forskellige gulvmaterialer varierer. Laminatgulv og beton er typisk de billigste materialer, vinyl og fliser ligger i midten, mens linoleum og parket er i den dyre ende. 

Laminatgulve kan variere i pris, afhængig af slidlagets og træets kvalitet. 

Når du overvejer pris, bør du også medregne eventuelle omkostninger til håndværkere, hvis det ikke er en gør det selv-opgave at lægge gulvet. 

Levetid og vedligehold

Et laminatgulv kan hverken slibes, lakeres eller behandles på anden måde, og hvis det bliver slidt, skal det skiftes. Derfor har det en kort levetid sammenlignet med de andre gulvmaterialer.

Det er til gengæld ret stærkt og rengøringsvenligt, og det kan til dels modstå pletter fra fx spildt vin og andet smuds. Materialet tåler ikke væske og skal aftørres omgående for at undgå, at enderne suger vand og løfter sig.

Andre gulvmaterialer

Materialer til gulv

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Vinylgulv
15,21
Linoleumsgulv
-0,17
Betongulv
14,10
Flisegulv
11,03
Laminatgulv
-6,59
Parketgulv
-7,50
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for gulvbelægning. Udgifter til den resterende konstruktion og eventuelt til professionelle håndværkere for at lægge gulvet er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.