Hvad er et flisegulv?

Fliser kommer i stort set alle tænkelige farver og størrelser og kan være af natursten, keramik eller fx beton.
Her gennemgår vi glaserede fliser af keramik også kaldet klinker.

Keramiske fliser består af ler, der er blevet brændt, har fået en glasering, hvorefter den er blevet brændt igen. Keramiske fliser kan anvendes både på gulv og væg, i badeværelset samt andre rum. 

Flisegulve er hårde at gå på og kan give en rungende akustik i rummet.

Klimapåvirkning

Fliser er et af de gulvmaterialer, der har den højeste klimabelastning. Fliser, herunder keramiske fliser, brændes under høje temperaturer, og produktionen kræver derfor en del energi. 

Men den rette behandling kan fliser dog holde i flere generationer, og den lange holdbarhed er en positiv egenskab i forhold til klimaaftrykket.

Du kan overveje, om du kan lægge dit nye gulv med genbrugsfliser, da genbrug er mere bæredygtigt end nyproduktion. Er der fx tale om et mindre rum, er der større chance for, at du kan finde nok genbrugsfliser til at dække hele gulvet. 

Klimaaftrykket for udvalgte gulvmaterialer målt i CO2e pr. m2 i de tykkelser, der er gængs for det pågældende materiale. 

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Tallene her viser, hvor mange CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. 

Kilder: Materialepyramiden.dk og Ökubaudat

Pris

Linoleumsgulv
Laminatgulv
Parketgulv
Flisegulv
Betongulv
Vinylgulv

Prisen på de forskellige gulvmaterialer varierer. Laminatgulv og beton er typisk de billigste materialer, vinyl og fliser ligger i midten, mens linoleum og parket er i den dyre ende. 

Fliser findes i et væld af farver, former og størrelser – og i mange forskellige prislejer.

Når du overvejer pris, bør du også medregne eventuelle omkostninger til håndværkere, hvis det ikke er en gør det selv-opgave at lægge gulvet. Flere kaster sig ud i at lægge fliser selv, men det kræver lidt håndelag at lægge dem helt lige. 

Levetid og vedligehold

Fliser er et robust materiale, og de har en meget lang levetid. 

Keramiske fliser, der er blevet glaserede, er vandtætte og nemme at holde. De tåler almindelige rengøringsmidler – dog er fugerne sårbare over for syreholdige rengøringsmidler.

Hvis en flise fx revner eller får en anden skade, er det muligt at reparere flisegulvet ved at udskifte en enkelte sten. Der er dog en risiko for, at reparationen vil være synlig. 

Andre gulvmaterialer

Materialer til gulv

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Linoleumsgulv
0,30
Laminatgulv
-6,59
Parketgulv
-7,50
Flisegulv
17,30
Betongulv
6,90
Vinylgulv
16,40
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for gulvbelægning. Udgifter til den resterende konstruktion og eventuelt til professionelle håndværkere for at lægge gulvet er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.

Godt at vide om flisegulv

  • Flisegulve af keramiske klinker er vandtætte og nemme at holde.  

  • Flisegulve er hårde at gå på og kan give en rungende akustik i rummet.

  • Fliser, herunder keramiske fliser, der brændes under produktionen, har et højt klimaaftryk.