Børn fylder. De roder og sætter fedtede fingre på dine højglanslåger og laver hakker i dit fine nye sofabord.

Og får du ikke lavet nogle gode løsninger og regler i din bolig, risikerer du at ende med at skælde ud hele tiden. Få gode råd til, hvordan du bedst indretter dig med børn.

Lav et aktivitetsrum til børn

Når du får børn, må du acceptere, at de fylder meget. I dag inddrager vi børnene i beslutninger, og vi inddrager dem også i vores boliger. Vi giver dem meget råderum. Det er utopi at forestille sig, at børnenes ting kan begrænses til deres værelser i dag. Hvor man tidligere brugte remsen "Børn skal ses, men ikke høres" er det i dag sådan, at børn både ses og høres og mærkes, også i boligen, og derfor er det en god idé, hvis børnene i dag både har et børneværelse og små pladser rundt i huset eller lejligheden.

Fx i et børnerum eller aktivitetsrum, hvor de kan se tv, tegne eller spille computerspil. Du kan også lave et hjørne i stuen, hvor legoklodserne og andet legetøj også må være. Samtidig med, at de måske også har et legekøkken eller en tegnekrog i køkkenalrummet eller noget helt fjerde. 

Men vær opmærksom på, at børn kan vokse hurtigt fra interesser. Så pas på med at lave et helt værelse om til en ridderborg, superheltegrotte eller lego-mekka. Det er i mange tilfælde bedre at vælge mere generelle elementer og tiltag, der kan bruges til flere ting, og så krydre det op med børnenes nuværende interesse. Hvis du kan finde noget du også selv har interesse i, fx maling, bordtennis eller bøger, er det selvfølgelig en fordel, du bør udnytte. 

Bo småt med børn

Det er selvfølgelig også muligt at bo på mindre plads med børn, hvor der måske ikke er plads til et aktivitets rum eller hvor børnene kan få deres eget værelse eller område at lege i.

Bor du småt, kan møblerne få flere funktioner, fx kan en legebænk også blive til et opbevaringsmøbel. Har I pladsmangel, så køb møbler, som alle kan bruge, og undgå børnemøbler som små børnestole og borde. Udnyt desuden også uudnyttede rum i boligen, fx under trappen, foran hoveddøren eller højt oppe på væggen. 

Undgå rod fra børns legetøj

Når nu børnene og deres ting i princippet er overalt i boligen, er det bare med at få orden og system på legetøjet.

Babyer

Når du har helt små børn, vil du få brug for at opbevare en masse ekstra ting som babylegetøj, bleer, mad og ekstra tøj. Her er det en god idé med mindre kasser placeret sådan, at du også kan få fat i tingene med et barn på armen. Og gerne lige der, hvor du skal bruge det. Derudover kan det være en god idé med stofbleer og lignende tæt på sofaen, spisebordet og hvor du ellers opholder dig med barnet.

Derfor kan det være praktisk at lave plads til opbevaring af både bleer og tøj på begge etager eller i begge badeværelser, hvis du har to, så du ikke skal løbe rundt efter tingene.

Mindre børn

Når børnene bliver lidt ældre og får mere legetøj er det godt at have nogle pæne kasser stående i fx stuen, så legetøjet bliver gemt lidt af vejen.

Noget legetøj er knap så pænt at kigge på, mens andet legetøj fås i flotte farver og gode materialer. Det vigtigste er, at alting skal have en plads. Der må ikke være noget, der er hjemløst. Men husk, at det også er børnenes hjem, så der skal også være plads til deres leg, legetøj, bamser og lignende.

Det er desuden smart at lave systemet, så børnene selv kan hjælpe med at rydde op. Kasser eller kurve i børnehøjde er løsningen. Fx kan du have tomme kurve eller kasser stående med navn på hvert barn - eller måske et billede af, hvad der skal i kassen. 

Et andet godt råd er at afgøre med dig selv, hvad du vil have i din stue, soveværelse eller et af de ande rum. Skal rummet bare være til afslapning, eller kan der også være hulahop i møblerne?

Og hvis du så ellers har plads - og lyst - til det, kan du indrette rummene med forskellige funktioner, så der ikke nødvendigvis er et pudehjørne med indbygget risiko for pudekamp i spisestuen, men et andet sted i huset.

Er det ok med et børnefrit område?

Som forælder er det okay, hvis du har lyst til at have et børnefrit område i huset.

Det kan være, at du har brug for et helle, hvor det ikke roder med børneting hele tiden. Og så er det bedre, at du laver nogle klare regler, end at du går og skælder ud hele tiden.

Børn kan godt forstå en regel om, at de ikke må være i stuen uden opsyn eller hoppe i mors og fars dyre elevationsseng.

Det vigtigste er, at du fortæller dem det på en rolig måde, og formentlig en del gange. Og sørg også for at give dem plads i de andre rum, fx køkkenet, badeværelset og stuen. 

Børnevenlig sofa og andre møbler?

Den hvide sofa af uld, det flotte elipseformede sofabord i blødt valnøddetræ eller spisebord i hvidt lakeret højglans er ikke de mest børnevenlige møbler. Måske skal du derfor skrue lidt ned for forventningerne til det smukke perfekte hjem, så længe du har børn boende i hjemmet. For selvom du har fortalt, at de ikke må spise i sofaen eller hoppe i lænestolen, kan børn godt glemme eller trodse dig. 

Vil du gerne omgive dig med pæne og gode ting, kan du måske investere i nogle af de brugte, men flotte møbler, der godt kan klare lidt mere patina. Eller alternativt købe møbler med materialer, der er lette at rengøre.

Børnevenlige materialer

Når du skal bo med børn, er det også godt at vælge materialer efter det. Nogle materialer er bedre til at modtage slid, fx corian bordplader. De er godt nok lidt dyrere, men også enormt praktiske, når dine børn kommer hjem og selv vil bakse med at lave kakao og smøre madder.

Til sofaen er læder nemt at rengøre for smuds og snavs - ellers vælg en sofa med vaskbart betræk. Andre nemme rengøringsflader er klinker og fliser.