Selvom søskende normalt kan sove på samme værelse i mange år, kommer der oftest et tidspunkt, hvor de har brug for hver deres værelse. Derudover findes der også andre eksempler på, at du får brug for et ekstra værelse i din lejlighed eller hus, fx en ny hobby, kæreste der flytter ind eller af pladsmangel.

At lave et ekstra værelse i en eksisterende planløsning kræver dog en del overvejelse og formenlig også et større arbejde.

Ekstra værelse eller ny bolig?

Det første du skal overveje er, om overhovedet skal blive boende i din nuværende bolig. Det er oftest en svær løsning at ændre en planløsning, især i mindre lejligheder. 

Stil dig spørgsmålet - mangler du det konkrete rum eller mangler du plads?

Hvis førstnævnte er svaret, kan du begynde at kigge efter konkrete løsninger til et ekstra værelse. Ellers er det både billigere og nemmere at flytte til et sted med mere plads og/eller tilbygge, hvis du bor i et hus.

Har du brug for et ekstra værelse?

Når du skal lave et nyt værelse, skal du kigge hele planløsningen igennem først. Hvordan er rummene fordelt, og hvordan er jeres dagligdag der.

Når du tænker hele situationen igennem, kan det være, at du kan finde en nem løsning til det ekstra værelse. I nogle tilfælde kan du omdanne et rum til noget andet, fx hvis du har to stuer, men kun bruger den ene. I så fald skal du tænke over sikkerheden, fx skal der ifølge Bygningsreglementet være vinduer og brandudgang i rummet. 

Det er ikke overraskende svært at flytte et køkken, entré eller bad, men de fleste andre rum kan godt ændre funktion afhængigt af dine nuværende behov. Måske det er nok bare at sætte en skillevæg op i stuen eller rive en væg ned mellem to værelser for at få et større.

Fem gode råd til et ekstra værelse

Overvej om du kan rykke rundt på de eksisterende rum eller gøre et af dem mindre. Hvis ikke, og du skal lave et nyt værelse, så overvej følgende:

  • Resten af boligen: Når du laver et nyt rum, tager du plads fra et eller flere andre rum. Overvej grundigt, om den plads er nødvendig eller vigtig for din boligs helhed. Tænk også over gangbaner rundt i boligen, så det er nemt at komme til og fra de enkelte rum uden at forstyrre for meget i hverdagen.
  • Placering: Værelset skal kunne fungere rent praktisk i jeres dagligdag. Tænk over, hvor indgangen til værelset skal placeres ift. resten af boligen. 
  • Størrelse: Hvis pladsen i forvejen er trang, er det nemt at undervurdere, hvor stort et nyt værelse skal være. Skal det bruges som børneværelse, bør det være min. 2,1 meter i længden (så der er plads til en seng) samt min. 0,9 meter i bredden. Lav en så detaljeret skitseplan over rummet og hvad det skal indeholde, fx seng, skab og skrivebord. Tænk også over, hvordan døren åbner op.
  • Lyd: Sørg for at lydisolere væggen. Men vær opmærksom på, at medmindre du laver en væg ned i gulvet, vil der komme lyd under væggen. Sørg derfor for ikke at placere et børneværelse lige op af stuen, hvor I måske skal have gæster eller se tv om aftenen.
  • Opsætning: Et nyt rum skal ifølge Bygningsreglementet have vindue og brandudgang. Derudover bør døren placeres bedst muligt ift. både brugen af det rum samt resten af boligen. Tænk også over, hvordan væggen sættes op. Er det et midlertidigt rum, kan du med fordel sætte væggen ovenpå gulvet, det larmer dog lidt mere. Ellers skal du fjerne en smule af gulvet og lave en mere permanent væg. 

Case: Jeppe manglede børneværelse

En familie på tre - og med en lille ny på vej - bor på 86 m2 i en lejlighed. Men de vil gerne have et lille børneværelse til det ældste barn på tre år. 

Arkitekt Steffen Søby forklarer, at det er svært at få fire værelser på 86 m2. Og især hvis ikke der kan laves ekstra vinduer og/eller jernstænger til at fjerne eller lave nye bærende vægge. Han forslår at dele spisestuen op og lave et lille værelse deri, hvor døren så enten kan åbnes op mod stuen eller mod forældrenes soveværelse afhængigt af behov.

Se de to billeder for et før og efter billede af arkitektens forslag.