Et plantebord er for mange uundværligt, når der skal laves havearbejde. Og heldigvis kan du få et nemt og billigt. Læs herunder to guides til et nyt plantebord:

  • Enkelt plantebord af strygebræt.
  • "Rigtigt" plantebord af træ.

Hvad skal du bruge et plantebord til?

Plantebordet er et praktisk alternativ til køkkenvasken, når du skal forspire frø til køkkenhaven, ompotte stueplanterne eller plante de nye forårsblomster i krukker.

Gør-det-selv: Lav selv et enkelt plantebord af et strygebræt

Har du et gammelt strygebræt, der står på grænsen til at blive smidt ud, fordi betræk og skum er blevet slidt og hullet?

Så lad endelig være med at kassere det. Stellet kan nemlig blive dit nye, fleksible plantebord, der kan stilles op på din yndlingsplet i haven og nemt fjernes igen, når du er færdig. Det kan tåle jord og fugt og er nemt at rengøre med en klud efter brug.

Sådan gør du:

  1. Fjern stof og skum fra strygebrættet.
  2. Slå strygebrættet op i din have, lige hvor du foretrækker det - stil dine potter op og plant løs!
  3. Slå plantebordet sammen, når du er færdig, og stil det ind i skuret eller drivhuset, hvor det næsten ikke fylder noget.

Flyt plantebordet rundt alt efter vejret

Det smarte ved dit fleksible plantebord er bl.a., at du kan stille det op i drivhuset, når de tidlige forårsdagen stadig er kolde, men du gerne vil ud og plante forårsblomster i krukker og forspire frø.

Og når solen varmer, kan du stille det ud på græsplænen eller terrassen og nyde det dejlige vejr.

Lav et rigtigt plantebord

Du kan også vælge at lave et lidt mere holdbart og "rigtigt" plantebord. Bordet er handy og og mere praktiske end den nemme løsning. Plantebordet kræver brug af værktøj, men kan laves af de fleste hobbyhåndværkere. 

Se i guiden herunder, hvordan du bygger plantebordet. Du kan sagtens justere udseendet med andre farver og/eller dekorationer.

Værktøj

  • Kapsav
  • Rundsav
  • Stiksav
  • Bore-skruemaskine
  • Træbor
  • Hulbor (40 mm i dia.)
  • Et par små skruetvinger
  • Høreværn
  • Vinkel
  • Tommestok

Materialer

  • Sandpapir
  • Skruer
  • Små kroge
  • Vandfast krydsfiner
  • Et par stolper af krydsfiner til ben og afstivning
  • Sort træbeskyttelse
  • Bejdse i brun

Sådan gør du

1
Gør det selv - lav dit eget plantebord
Projekt plantebord er slet ikke så svært, som det måske lyder. Start med at lave en lille håndskitse over dit havebordsprojekt, så det bliver et mere konkret og struktureret byggeprojekt.
2
Vandfast x-finer til bordpladen og den lille jordbakke
Har du ikke selv har mod på at skære alle krydsfiner-stykkerne ud, så lav en lille tegning med mål på, samt en liste over hvilke størrelser du skal bruge til dit bord, og køb dem udskårne. Denne bordplade er 130 x 65 cm, afsætningspladen er 110 x 55 cm og bunden på bakken til jord er 55 x 40 cm. Det er kun brugt 16 mm krydsfiner. Ønsker du et lidt mere robust og rustikt bord, kan der vælges 19 mm krydsfiner.
3
Mål op til bordbenene
Vi målte op til benene - 5 cm inde fra begge kanter - så er bordbenene lidt inde under bordpladen, og du støder ikke imod dem.
4
Tag en klods og streg op
Brug en af resterne fra listen, bordbenene er skåret af, til at optegne, hvor de rigtige ben skal sidde. Bor for igennem krydsfiner-stumpen, så hullet er klar til det rigtige bordben.
5
Slå et kryds og du har midten
Tag en tommestok og en blyant og streg diagonalerne op i firkanten. Nu har du midten af, hvor der skal bores for.
6
Bord for
Bor nedefra igennem bordpladen. Et godt fif, er lige at lægge et andet rest-stykke af krydsfiner under bordpladen som underlag, så får du ikke flosset krydsfineren.
7
Forsænk så hullet passer til skruen
Det er altid pænest, hvis du lige forsænker det borede hul, så det passer helt perfekt til skruen. Derudover så er det praktisk, fordi skruen derved ikke presses ned igennem fineren, som dermed sprækker mere end ønsket.
8
Skrue benene på
De 4 bordben er her afskåret , så de er en meter høje. Du kan regulere dette, alt efter hvor høj du er. Det er dog rart, at plantebordet er lidt højere end et almindeligt bord, da du står op og arbejder. Tag evt. et mål fra græsset og op til livremmen, da dette er en passende højde.
9
Så skal bordbenene stives af
Tag nu 4 mindre lister og skrue dem fast lige under bordpladen og ind i bordbenene, så de holder bordbenene på plads. Montér også 4 andre lister længere nede af benene, så de holdes på plads. Mål op og skær literne herefter.
10
Brug selvskærende skruer med borspids
Det kan være en fordel at bruge selvskærende skruer med borspids, når der arbejdes med krydsfiner, brug fx montaflex 3,2 x 40 mm.
11
Streg nu op til den nederste afstivning
Tag en tommestok og mål ca. 50-60 ned af alle 4 ben, og sæt så den nederste afstivning fast her.
12
Læg evt. bordet på bordpladen
Det kan være en fordel at vende bordet om, så er det nemmere at skrue de 4 nederste lister på.
13
Skær afsætningspladen til
Plantebordets bordplade vil være den primære arbejdsplads, men under monteres en afsætningsplade, så alle remedierne er lige ved hånden.
14
På plads med den nederste afsætningsplade
Når pladen er skåret til, skal den sættes på plads, og så er bordet klar til maling efter en let slibning med sandpapir korn 120.
15
Så skal den lille bakke til jord laves
Start med at lave et par håndtag. Dette gøres nemmest og bedst ved at tage de 2 sider, som skal have håndtag, lægge dem sammen oven på en rest af krydsfiner og bore igennem dem med et kopbor på ca. 40 mm i diameter (alt efter hvor store håndtag du vil have). Det er en god ide at spænde alle 3 stykker finer fast med en skruetvinge, så de ikke skrider, mens der bores.
16
Puds efter
Det kan være en god ide at pudse efter med lidt sandpapir korn 120, så ikke fineren flosser. Man siger, at man "brækker" kanten med sandpapiret og sørger derfor for, at der ikke er nogle skarpe kanter.
17
Skru resten af bakken sammen
Så skal resten af bakken samles. Husk at bore for, så fineren ikke flækker.
18
Bakken bliver bejdset
Vi valgte at bejdse bakken med brun bejdse for at adskille bordpladen fra bakken og afsætningspladen.
19
Træbeskyttelse til bordet
Selve bordet og bordbenene har vi givet sort træbeskyttelse, som gerne skulle forlænge levetiden for plantebordet.
20
Det færdige plantebord klar til brug
Så er plantebordet helt færdigt og klar til brug. Arbejdshøjden er god, så man ikke for ondt i ryggen. Bakken til jord er nem at bruge, når der skal hentes ny jord til de små krukker.
21
Værktøjs kroge
Det kan være rart at have ved værktøjet lige ved hånden. Derfor er disse små kroge sat på ude i den ene side.
22
Bakken
Den lille jordbakke er handy og kan nemt transporteres rundt i haven efter jord. Brug den også, når du om foråret klipper grene af i haven til at sprede hygge på spisebordet.
23
Så er det tid til at komme i haven
Med dette plantebord vil der med garanti komme mange gode og hyggelige stunder med forspiring og udplantning af diverse blomster og planter.
24
Her ser du havebordet i brug

Hold orden på bordet og overvej, om du har brug for flere metalkroge til handsker mm. Kasser eller kurve på nederste hylde er også en oplagt mulighed til at holde orden.