De fleste har en rest maling til overs, hvis stuen eller køkkenet har fået en opfriskning. Det kan være praktisk at gemme den, hvis der løbende skal males pletter over, eller hvis I skal male væggen i samme farve på et senere

Men vær opmærksom på, at der er en række steder, hvor du ikke bør gemme den overskydende maling.

Hvordan opbevarer du din maling?

  • Sørg for at stille din overskydende maling uden for børnehøjde på frostfrie steder, der heller ikke bliver for varme.
  • Det kan fx være sammen med dine rengøringsmidler inde i boligen eller i kælderen – i overskabe, aflåste kosteskabe o.l.

Maling tåler ikke frost, så opbevar den ikke i skur eller på loft

Først og fremmest skal malingen opbevares på et frostfrit sted, da maling som udgangspunkt ikke kan tåle frost – det risikerer nemlig at blive grynet, eller det kan lade være med at hærde.

Det betyder, at du ikke bør stille malingen på loftet eller i skuret, da de som regel ikke er isolerede. Derfor vil det svare til, at du stiller malingen ud på terrassen, hvor den er udsat for al vejr og vind.

Maling på spraydåse kan eksplodere, hvis den opbevares for varmt

Hvis du har maling på spraydåse, må du ikke opbevare den på steder med risiko for høj varme. Så kan den nemlig eksplodere.

Fx må du ikke gemme den på loftet, hvor der på varme sommerdage kan blive op til 50 grader. Ellers kan de fleste typer maling godt tåle nogen sol, da de bliver opbevaret i en tæt bøtte.

Stil ikke maling i børnehøjde

Malerbøtter er svære at åbne, og nutidens maling er ikke så giftigt som tidligere. Alligevel skal du sørge for ikke at stille dine malerrester i børnehøjde, fx i underskabe eller under trappen i gangen.

Hvor lang tid kan maling holde?

Når du har fundet et godt opbevaringssted til din maling, skal du være opmærksom på, hvor længe den kan holde. Den information kan du som regel finde på malerbøtten. Hvis ikke, kan du gå på nettet og finde malingens tekniske data. Du kan fx google malingens præcise navn, og så kan du finde frem til et datablad med holdbarhedsinformation.

Som udgangspunkt kan maling til badeværelser holde sig længere end andre slags maling, fordi de indeholder svampedræbende fungisider. På samme måde sørger giftstofferne i maling til udvendigt arbejde for, at det kan holde sig længere end fx maling til indvendige overflader.

Terpentinbaseret oliemaling kan begynde at lugte på et tidspunkt, hvis beholderen ikke er tæt, og så bør du smide malingen væk, da den sandsynligvis er tørret ind.

Sådan tjekker du din maling

  • Du kan tjekke, hvilke forhold du bør opbevare din maling under, ved at kigge på malerbøtten. Her bør stå ved hvilke grader, malingen skal stå.
  • Ligeledes bør det stå på bøtten, hvor længe malingen kan holde. Hvis ikke, kan du finde den tekniske data ved at google malingens præcise navn.
  • Du kan også tjekke din maling ved at åbne bøtten, kigge og lugte til malingen og ellers lave en maleprøve på et stykke træ eller pap.