Hvornår må du selv fjerne skimmelsvamp?

Som tommelfingerregel er det ok, at du blot renser mindre områder med skimmelsvamp med svampemiddel. På loftsrum gælder det områder på under 2 m2, og i beboelsesrum områder under 20x20 cm.

Men husk: Skimmelsvampene vil komme igen, hvis ikke du fjerner årsagen til, at de vokser frem.

Fjern skimmelsvamp med disse 3 midler

Husk, at uanset, hvilket produkt du vælger, bør du følge denne procedure, når du fjerner skimmelsvamp:

  1. Støvsug området, der skal behandles.
  2. Vask med produktet.
  3. Skyl/vask af med vand.

1. Professionelt svampemiddel

Et professionelt middel som fx Hysan afrenser og desinficerer effektivt mod skimmelsvamp og er desuden godkendt som svampemiddel.

Hysan kan købes i flere forskellige byggemarkeder. Der findes desuden ProtoxSkimmel, som forebygger skimmelsvamp på fugtige og porøse områder.

2. Klorin

Klorins evne til at bekæmpe skimmelsvamp afhænger af, hvor meget du fortynder det. Ufortyndet klorin er ret effektivt, men kan også afblege ret kraftigt, og bør derfor ikke bruges på fx vægge med farve, farvede fuger eller natursten.

Findes skimmelsvampene et skjult sted, hvor afblegning ikke betyder noget, kan du godt lade klorinen blive siddende og virke uden at vaske efter.

Vær opmærksom på, at klorin indeholder flere stoffer, som er skadelige for miljøet. Bland ikke klorin med andre kemikalier/rengøringsmidler, da det kan give farlige dampe.

3. Rodalon

Rodalon er også et effektivt middel mod skimmelsvamp. Det indeholder  fungicider, som forebygger svampeangreb. Rodalon fjerner også lugt.

Rodalon er ikke klassificeret som svampemiddel, men derimod som rengøringsmiddel. Det er altså ikke et produkt, professionelle bruger til svampebekæmpelse, men det kan være ok til brug ved mindre områder med skimmelsvamp i hjemmet.

Hvornår skal du have professionel hjælp til at behandle skimmelsvamp?

Har du områder med skimmelsvamp, der er større end 20x20 cm i beboelsesrum og 2 m2 i loftsrum, bør du have en professionel rådgiver til at afdække årsagen på problemet, så I kan finde den bedste løsning.

Professionel afrensning af skimmelsvamp forgår ofte ved hjælp af damp eller varme sammen med grundig støvsugning.

Varmen dræber de levende svampe, og den grundige støvsugning fjerner svamesporene, som kan give allergi, selv om de ikke er levende.

Du kan fx kontakte et professionelt svampebekæmpelsesfirma eller en uafhængig rådgiver.