DM i carport kort fortalt

  • I april og maj 2019 har Videncentret Bolius afholdt uofficielt DM i carport. Formålet var at finde kongerigets flotteste carport. 
  • Alle danskere har kunnet deltage, og mere end 70 husstande har indsendt et billede af deres carport. 
  • En jury bestående af Tine Nielsen, fagekspert i Bolius, og Pernille Hjorth, sekretariatsleder og arkitekt i Danske BoligArkitekter, har udvalgt de ti flotteste ud fra funktion og æstetik. 
  • Brugerne på bolius.dk har derefter stemt og fundet vinderen af DM i carport.
  • Der er præmier for 10.000 kr. til fordeling mellem de tre flotteste carporte samt seks gavekort blandt alle, der har stemt.

En carport, der går i ét med omgivelserne, men samtidig er funktionel.  Sådan lyder den korte beskrivelse af Elin og Morten Boelskiftes carport, der er kåret som Danmarks flotteste carport i Videncentret Bolius’ uofficielle konkurrence. Konkurrencen blev afholdt i 2019.

- Det er en carport vi er virkelig glade for i hverdagen. Men det giver da stor glæde, at andre også synes vi har en flot carport, siger Morten Boelskifte. 

Carporten, der ligger i Østjylland, nærmere bestemt Hørning, fik 25 % af alle stemmer og havde en vis margin ned til de resterende carporte. Parret vinder udover æren en robotplæneklipper til en værdi af 6.500 kr. 

- Det er de sjoveste konkurrencer man kan deltage i, og DM i carport er bestemt en af dem. Men vi er glade for at vinde, siger Morten Boelskifte. 

Arkitekt: Carport er tænkt ind i stedet

At det er netop Elin og Morten Boelskifte, der vinder konkurrencen, overrasker ikke fagekspert i Videncentret Bolius, arkitekt maa Tine Nielsen, der som den ene halvdel af juryen var med til at udvælge carporten blandt de ti bedste.

- Især to ting gør carporten til Danmarks flotteste. Den er virkelig godt tænkt ind i stedet, så selvom den egentlig er stor, fylder den ikke meget visuelt. Derudover er den gennemført og detaljeret rent byggeteknisk, så den nærmest svæver. Det er virkelig inspirerende, siger arkitekten.

Parret har med input fra en arkitektstuderende selv tegnet og senere selv bygget alt på carporten. Den stod færdig i vinteren 2008. De er derfor meget tilfredse med de fine ord.

- Vi havde brug for en stor carport, der også fungerer som vendeplads, men samtidig skulle carporten også være let at se på. Det synes vi selv er lykkedes, siger ejeren.

Sådan ser Danmarks flotteste carport ud

Indbygget carport blev nummer to

På andenpladsen i DM i carport finder vi endnu en jysk carport. Susanne og Søren Buje fra Svenstrup har en hobbit-lignende carport, der er bygget ind i grunden. Dermed er carporten nærmest usynlig.

En sjællandsk carport er kåret som den tredjeflotteste carport. Gyrithe Saltorp fra Gentofte har en sort carport med runde søjler, der grundet spredte lameller giver et fint indblik ind til haven bag carporten. 

- Der har været et højt niveau i de indsendte carporte. Der er mange forskellige typer både i materialer, udtryk og funktionalitet. Og så må man sige, når man læser deres kommentarer, at folk virkelig er glade for deres carport, siger Tine Nielsen.

De ti nominerede:

Bliv inspireret til din nye carport

Formålet med konkurrencen har fra Bolius’ side været at give lidt mere kredit til carporten. Den har for mange en stor betydning i hverdagens trummerum, og viser sig ofte at være mere synlig på end man egentlig havde tænkt, og da den ofte er placeret mellem hus og vej, giver den tit et tydeligt førstehåndsindtryk af grunden. Alligevel bliver den sjældent prioriteret højt i boligejernes bevidsthed. 

Ved at finde Danmarks flotteste carport sætter Videncentret Bolius fokus på de mange gode egenskaber en carport har – og hvor stor en betydning den har for grunden og boligens udtryk. Derfor er det også vigtigt, at konkurrencen kan inspirere andre til at ændre eller lave en ny carport. 

-De mange forskellige bud viser, at der findes mange flere muligheder end dem fra byggemarkedet, når man skal bygge en carport. Der er mange aspekter at tænke over, og her har vi set mange gode bud på, hvordan man kan tænke carporten som en helhed sammen med grunden og boligen, men også med konkrete bud på arkitektoniske detaljer, siger Tine Nielsen.