Når solen bager i haven, er der stor fordampning igennem planternes blade, og derfor har de brug for langt mere vand. Er det tørt, solrigt og blæsende kan der dagligt fordampe 4-5 mm vand, det svarer til, at der dagligt fordamper 4.000-5.000 liter vand på en almindelig parcelhusgrund på 1.000 kvadratmeter.

Se, hvor der er tørke i Danmark på DMI's tørkeindeks

Tørkeindekset fra DMI indikerer, hvor tør jorden er i hele Danmark. Skalaen går fra 1–10 og indikerer, hvor tørt der er i de øvre jordlag.

Find tørkeindekset hos DMI her

Scroll ned til den anden grafik på siden, hvor du kan se en grafik over middeltemperatur. På pilen over grafikken kan du vælge flere forskellige statistikker, herunder at få vist tørkeindekset på et Danmarkskort.

Når det har været tørt vejr gennem en længere periode, kan solen udtørre din have fuldstændig, med mindre du vander målrettet. Vand kun de vigtigste steder, så din vandregning ikke går amok.

Hvordan ved du, om du skal vande?

Stik en finger i jorden og mærk, om jorden er fugtig. Er jorden tør 1-2 cm nede, er der ikke vandet nok.

Hvordan vander du haven, når det er tørt?

  • Vand især nyplantede planter, blomster og afgrøder
    Nyplantede træer, buske og stauder må ikke mangle vand - så går de ud. Også surbundsplanter som rododendron, spiselige urter, roser og planter i krukker, kan dø, hvis de ikke får vand nok.
  • Vand ugentligt - eller oftere 
    Vand blomsterbedet grundigt en gang om ugen - drop sjatvanding. Giv blomstrende bede og planter 20-25 millimeter vand. Planter med store bladmasser skal normalt have mere vand end andre planter. Blomster og urter i krukker samt nyplantninger skal vandes oftere.
  • Sæt krukker i skyggen
    Placér dine krukker med planter i skyggen, og dæk køkkenurter over med skyggenet eller fiberdug, som nedsætter fordampning. Herved holder de på væsken længere. Vand dem dagligt.

Vand morgen eller aften

Vand din have morgen eller aften – her er fordampningen mindst. Brug en siveslange eller vand direkte omkring planterne for at mindske fordampning.

Tjek din kommunes hjemmeside for regler om havevanding.

Vand ikke træer og græsplæne

Drop at vande ældre træer og større buske – de har nemlig lange rødder, der suger vand til sig dybere og kan holde på væske i længere tid. Men giv træer og buske, der er plantet inden for de sidste 2-3 år en ugentlig grundvanding - et træ kan snildt fortære 10-20 liter vand i døgnet på meget varme dage. Dæk evt. jorden rundt om træer og buske med dækbark eller et lag kompost, da det kan holde på fugtigheden.

Græsplæner kan blive gule under tørke, men de dør normalt ikke af det og bliver grønne, når det igen begynder at regne. Vand evt. kun græsplæner, der bruges aktivt til fx boldspil og andre aktiviteter, da de nemt bliver slidt hårdt under tørke. Slå græsset lidt højere i tørre perioder, så klarer det sig bedre igennem tørken.

Vand rigtigt i haven

Opsaml og vand med regnvand

Ved at opsamle regnvand og vande med det i din have, sparer du både på vandregningen og giver planterne det vand, der naturligt ellers ville falde fra himlen.