Prisen på naturgas er steget kraftigt i andet halvår af 2021, hvilket har gjort naturgas til en relativ dyr opvarmningsform. Hvis du som gaskunde har valgt et abonnement baseret på de aktuelle markedspriser (spotpris), kan det betyde en markant større varmeregning i 2022 set i forhold til både 2020 og 2021.

Men en gaspris på 14 kr. (eksklusiv afgifter) hele resten af 2022 er langt fra nogen naturlov. Som gaskunde hos bl.a. SEAS har du mulighed for at sikre dig en fast pris de næste 12, 24 eller 36 måneder – og det til en pris langt lavere end de nævnte 14 kroner.

Spar penge med en fastprisaftale på naturgas

I nogle tilfælde kan gaskunder gøre en god forretning, hvis de tegner sig for en såkaldt fastprisaftale. Det gælder blandt andet kunderne i SEAS NVE, som kan sikre sig en fast pris på gassen de næste 36 måneder.

Har du en ’normal’ prisaftale, bliver du som gaskunde hos SEAS NVE afregnet med en variabel pris, der i skrivende stund udgør 13,61 kr./m3 inkl. moms, men eksklusive energi- og distributionsafgift. Der er tale om en såkaldt spotpris, som følger markedsprisen og derfor kan gå både op og ned på daglig basis.

Men du kan også vælge at betale en fast pris på 6,31 kr./m3 gennem de næste 36 måneder. Finten er, at bindingsperioden kun er fem måneder, hvorefter du kan opsige aftalen med en måneds varsel og derefter gå tilbage til en variabel pris. Altså en reel bindingsperiode på seks måneder.

Hvis spotprisen holder sig uændret i fastprisaftalens første år, sparer du 7,30 kr. pr, m3. Med et forbrug på 1.600 m3, giver det en besparelse det første år på 11.680 kr. svarende til 973 kr. om måneden.

Begrænset risiko ved fastprisaftale på naturgas

Risikoen er naturligvis, at gasprisen falder drastisk inden for de seks måneder. Hvis gasprisen falder fra de aktuelle 13,51 kr./m3 til fx fem kr., vil fastprisaftalen have været en dårlig forretning i den reelt seks måneder lange bindingsperiode. 

Helt generelt gælder det, at hvis spotprisen falder til under den aftalte fastpris i bindingsperioden, vil du tabe penge på aftalen. Men med de aktuelle gaspriser er der gode muligheder for en gevinst, vurderer fagekspert i byggeteknik og energi i Videncentret Bolius, Henrik Bisp.

- Med en bindingsperiode på fem måneder og en besparelse på cirka seks kr./m3, ser risikoen ud til at være begrænset. Det gælder ikke mindst i den aktuelle situation, hvor vi går ind i forår- og sommersæson, hvor gasforbruget er væsentligt lavere end om vinteren, siger han.

Henrik Bisp henviser til, at skulle spotprisen inden for bindingsperioden falde til under aftaleprisen, får det ikke den store effekt, da forbruget falder drastisk i takt med, at forår og sommer holder sit indtog, og der ikke er brug for at varme sin bolig så meget op.

- Hvis du fx tegner en fastprisaftale med start den 1. marts, og prisen på naturgas over de næste seks måneder falder til fx 5 kr., kommer du kun til at betale en ’overpris’ på 2,61 kr./m3 af et begrænset forbrug hen over sommeren, forklarer han.

Venter fortsat høje gaspriser

Selv om det er svært at spå om fremtiden, vover Dansk Energis analytiker Kristian Rune Poulsen dog alligevel er øje og giver sit bud på gasprisen resten af 2022

I sin vurdering fremhæver han, at markedet længe har forventet et fald i gasprisen, når foråret kommer, og gasforbruget naturligt falder omkring april. 

- Men de seneste prisstigninger gør, at det forventede fald i prisen bliver noget lavere end først antaget. Markedet lige nu peger altså på meget høje gaspriser gennem vinteren og høje gaspriser gennem hele 2022. Først i foråret 2023 forventer markedet en tilbagevenden til noget som ligner normalen, skriver han i sin analyse.

Hold øje med gasprisen

Har du valgt at tegne en fastprisaftale for fx 36 måneder, bør du holde et vågent øje med gasprisen i aftaleperioden, lyder rådet fra Henrik Bisp.

- Hvis prisen på gas falder markant, og du har mulighed for at opsige aftalen, kan der være penge at spare. Hvis du fx har indgået en aftale om køb af gas til 6 kr./m3, og spotprisen falder til et par kroner pr. m3, får du en pæn besparelse – hvis spotprisen da ellers holder sig under din gamle aftalepris fremover, konstaterer han.

Henrik Bisp understreger, at der er risici ved både en fastprisaftale og en spot-aftale.

Alt afhængig af prisudviklingen, er der vindere og tabere på begge aftaler, siger han.

Sådan skifter du gasleverandør

Når du køber el eller gas, vælger du frit mellem forskellige leverandører. Leverandøren sælger energien til dig og udskriver en regning på dit forbrug. 

Strømmen eller gassen distribueres til din bopæl gennem et offentligt ejet ledningsnet, som du betaler en distributionsafgift til. Er du gaskunde, bliver gassen transporteret af selskabet EVIDA.  

Tilbyder din aktuelle gasleverandør ikke en attraktiv fastprisaftale, kan du overveje at skifte selskab. Et hurtigt overblik antyder, at SEAS NVE i skrivende stund har det bedste fastpristilbud. Du finder en oversigt over de forskellige leverandører og priser på gasprisguiden.dk.