Hvad gør du, hvis din opvaskemaskine lugter?

Hvis din opvaskemaskine lugter, kan det skyldes to ting. Læs, hvad det er, og hvordan du rengør din opvaskemaskine.

Filter i opvaskemaskine fjernes

Filtret i bunden af din opvaskemaskine skal renses, for det kan være en kilde til lugt.

Hvis din opvaskemaskine lugter, selvom der ikke er snavset service i den, kan det enten skyldes, at opvaskemaskinen er snavset, eller at rørføringen er forkert.

En opvaskemaskine skal afkalkes og renses jævnligt. Er I mange i familien, eller har I mange gæster, skal det gøres oftere. Kalk får ikke maskinen til at lugte, men det gør fedt og andet snavs til gengæld.

Sådan rengør du din opvaskemaskine

  • Rengør filtret i bunden af opvaskemaskinen.
  • Vask gummilisterne med vand med opvaskemiddel.
  • Er gummilisterne meget snavsede, kan du tage skrappere midler som brun sæbe i brug. Husk at bruge gummihandsker, når du bruger brun sæbe.
Gummiliste på opvaskemaskine renses med en klud

Der kan sidder meget snavs gemt i gummilisterne, som også kan få din opvaskemaskine til at lugte. Foto: Sascha Schmidt-Faxe.

  • Afkalk opvaskemaskinen med citronsyre - fyld sæbeskuffen med citronsyre og køre en tom maskine ved 60 grader.
  • Vær opmærksom på aldrig at anvende klorholdige produkter i opvaskemaskinen lige efter, du har brugt syreholdige produkter, som citronsyre, da det kan danne giftige gasser.
  • Rengør filteret endnu en gang.
  • Kør maskinen tom ved mindst 60 grader med et af de rensemidler til opvaskemaskiner, som findes på markedet og kan købes i supermarkeder.
  • Rengør filtret og tør gummilisterne af med rent opvaskevand.

Se i videoen her, hvordan du holder opvaskemaskinen ren.

Hvis det virker, men din opvaskemaskine hurtigt kommer til at lugte igen, er det en god idé altid at vaske op ved mindst 60 grader. Du kan evt. bruge et klorholdigt produkt til rensningen, men da klor er hårdt ved miljøet, er det godt at gemme den mulighed til sidst.

Virker det derimod ikke, vil det være en god idé at få en autoriseret vvs-installatør til at gennemgå rørføringen til opvaskemaskinen. Hvis vandlås eller rørføring ikke er korrekt installeret, skal det udbedres.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab