Hvad koster det at bruge en opvaskemaskine?

Der kan være penge og energi at spare ved at skifte til en opvaskemaskine med højere energimærke. Beregn her, hvor meget energi du cirka bruger, når du lader maskinen tage opvasken.

Overvejer at du at købe ny opvaskemaskine? Med i dine overvejelser kan du tage de udgifter og det energiforbrug, der er forbundet med hver opvask. Er opvaskemaskinen gået i stykker, er det en god idé først at undersøge, om den kan repareres. Foto: Sascha Schmidt-Faxe.

Hvis du overvejer at købe en ny vaskemaskine, kan du her finde ud af, hvor meget energi du kan spare ved at opgradere til et højere energimærke.

Med beregneren nedenfor kan du se, hvad det cirka koster i energi og penge at bruge opvaskemaskinen.

Det vil næsten altid kunne betale sig at bruge opvaskemaskinen frem for at vaske op i hånden. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk har tidligere vist, at du sparer mange liter vand pr. opvask, hvis du bruger en maskine til at vaske op. Det er vigtigt, at du bruger opvaskemaskinen korrekt og fylder den helt op, før den sættes i gang.

Beregneren er baseret på data fra Energistyrelsen, der regner med, at en gennemsnitsfamilie bruger opvaskemaskinen til at vaske 10 kuverter ca. 5 gange om ugen, altså 280 gange om året.

Tilpas beregner til dit forbrug - og husk afskrivning

Vandforbruget for hver opvask svinger afhængig af det program, du bruger. Beregneren forudsætter 11 liter vand pr. opvask.

Prisen for en kubikmeter vand er sat til 69 kroner, som ifølge DANVA er en gennemsnitsfamilies gennemsnitspris inkl. afgifter for en kubikmeter vand i Danmark pr. 1. februar 2018. Du kan ændre dette tal, hvis du ved, at du betaler mere eller mindre for vandet.

Du kan selv indtaste, hvor mange gange du bruger opvaskemaskinen årligt, hvis SparEnergis estimat ikke passer med din families forbrug. Brug kun hele tal. Skift mellem de forskellige energimærker for at se, hvordan dit forbrug kan se ud, hvis du skifter din gamle opvaskemaskine ud med en nyere model.

Husk, at du bør lægge udgifter til afskrivning oveni den viste udgift pr. vask, hvis du ønsker et mere præcist bud på, hvad hver opvask koster.

- Du bør være opmærksom på, at den direkte udgift til el, vand og opvasketabletter kun udgør en mindre del af den samlede udgift. Opvaskemaskinen holder ikke evigt, og du bør derfor regne med yderligere udgifter pr. vask som opsparing til en ny maskine – den såkaldte afskrivning, oplyser Bolius' boligøkonomiske ekspert, Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Beregneren nedenfor medtager en lineær afskrivning pr. opvask baseret på en indkøbspris på 3.000 kroner, som afskrives over 10 år. Afskrivningen forudsætter 280 opvaske pr. år. Udgifter til løbende reparationer er anslået til 1 kr. pr. opvask. Afskrivningen er, som de øvrige resultater, kun vejledende.

Beregn, hvad det koster at bruge en opvaskemaskine

Yderligere forklaring
Yderligere forklaring
     

Energimærkningen giver dig mange oplysninger om den opvaskemaskine, du overvejer at købe. Energistyrelsen fører kontrol med ordningen og tjekker fx, om opvaskemaskinens påståede energiklasse er korrekt. Foto: SparEnergi.dk.

Skift opvaskemaskine og spar energi

Ifølge beregneren bruger en opvaskemaskine med energimærke A omkring 375 kWh strøm årligt, hvis du vasker ca. 4 gange om ugen.

Det giver en udgift pr. opvask på ca. 3,27 kroner ved en el-pris på 2,27 kroner/kWh.

Har du derimod en vaskemaskine med energimærke A+++, sænkes forbruget til 211 kWh og en udgift pr. opvask på ca. 2,30 kroner. Dermed sparer du en pæn mængde energi og cirka en krone pr. opvask.

En opvaskemaskine med energimærke A+++ kan pr. 11. september 2017 fås fra 2.400 kroner og opefter. Generelt er det altid en god ide at undersøge, om den gamle opvaskemaskine kan reddes, før du investerer i en ny.

Fyld opvaskemaskinen korrekt - sådan

  1. Vask store ting, fx gryder og skåle, i hånden. Bolius' Fru Grøn anbefaler at lade det lufttørre på opvaskemåtten
  2. Placer beskidt service korrekt (som anført i opvaskemaskinens brugsanvisning). Du behøver ikke skylle tingene af, men fjern gerne krummer og madrester
  3. Bruger du bestikkurv, så sørg for at blande bestikket, så der ikke står mange skeer eller gafler sammen

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab