Hvilke træer passer til parcelhushaven?

Parcelhushaver er ikke særlig store, men der er plads til træer i haven. Se, hvilke træer havearkitekten og anlægsgartneren anbefaler til parcelhushaven.

Et æbletræ passer godt til en parcelhushave. Det fylder ikke så meget, bærer blomster og æbler og kan også bruges til at klatre eller gynge i.
Et æbletræ passer godt til en parcelhushave. Det fylder ikke så meget, bærer blomster og æbler og kan også bruges til at klatre eller gynge i.

Selv om parcelhushaver er små, er der masser af muligheder, når det gælder træer til haven. Der er store træer og små træer. Træer med brede kroner som parasoller og smalle, søjleformede træer. Dertil kommer et væld af forskellige farver, når træet blomstrer, og alverdens høstfarver.

- Til den almindelige parcelhushave skal du vælge små træer på mellem 3 og 6 meter. Men ud over at vælge den rigtige højde, er det en god idé at vælge træer, der blomstrer om foråret, bærer frugt og har nogle flotte høstfarver, siger have- og landskabsarkitekt Karen Dahl. 

Frugttræer er ideelle til parcelhushaven

Både Karen Dahl og anlægsgartner Sv. Erik Malmqvist er enige om, at frugttræer er ideelle til mindre haver. Fordelen ved frugttræer er, at de blomstrer, og du kan plukke frugten, hvis du gider.

- Hvis haven ikke er stor nok til flere frugttræer, kan du få både æble-, pære-, blomme- og kirsebærtræer med tre til fem forskellige sorter på hvert træ, fortæller Sv. Erik Malmqvist.

Frugttræer kræver, at du beskærer dem hvert 3. år, da det er vigtigt at holde luft mellem grenene.

Brug æbletræ til at skabe rum i haven

En anden fordel ved æble- og pæretræer er, at de kan espalieres. På den måde kan du bruge dem til at skabe rum i haven.

- Hvis du vil espaliere et træ, skal du sætte nogle stolper i jorden og trække ståltråd imellem dem. Så binder du grenene ind imellem, de tråde du har trukket, fortæller Sv. Erik Malmqvist.

Vælger du at espaliere træer, skal du være opmærksom på, at de kræver meget beskæring. De skal beskæres to gange om året, om sommeren og om vinteren.

Japansk kirsebærtræ kan bruges som parasol

En smuk måde at få en let skygge over frokostbordet er et parasoltræ, der blomstrer. Det kan f.eks. være et japansk kirsebær, der er meget overhængende med lyserøde blomster.

Det er et opstammet træ, hvor kronen flader ud fra toppen af stammen, og er derfor velegnet som parasoltræ.

Transparente træer giver flot et lys

Karen Dahl anbefaler, at du vælger letløvede træer, hvor lyset kan komme igennem, frem for stedsegrønne træer, der giver al for meget skygge i haven.

- Et træ som bærmispel er et lille træ, der har rigtig flotte høstfarver, og så hører det til de transparente træer, hvor lyset filtrerer sig rigtig fint gennem løvet, forklarer hun.

Både Karen Dahl og Sv. Erik Malmqvist nævner også både rød, hvid og hanespor tjørn som gode træer til parcelhushaven. Også paradisæble og Fuji kirsebær er smukke træer til den mindre have. Og vil du have et træ med et fantastisk efterårsløv i gule, brune, grønne og røde farver er Hjertetræet et godt bud.


Få styr på de vigtigste opgaver i dit hus og have

Det er vigtigt at holde styr på, hvilke opgaver du skal lave i hus og have, så du undgår besvær og store ekstra-regninger. Med Bolius’ app Husets Kalender kan du nemt holde overblikket.

Hver måned har vores fageksperter udvalgt 3-6 vigtige opgaver. Vi viser dig, hvordan du løser dem, og hvor vigtige de er – og så er appen endda gratis og reklamefri.

Download appen i dag, og gør dit liv som boligejer nemmere.

Jasmin kan få din have til at blomstre i juli.
Jasmin kan få din have til at blomstre i juli.

Buske kan blomstre helt frem til frosten

Vil du gerne have, at din have blomstrer på forskellige tidspunkter, er det en god idé også at vælge nogle buske. Du kan finde træer med tidlig blomstring som Kirsebærkornel, der allerede i januar-marts springer ud med små gule blomster i tusindvis, men det er sværere at finde træer med blomstring i sensommeren.

- Træer er stort set færdige med at blomstre i juni, men så kan du vælge nogle buske i stedet.   Dronningebusken går i blomst fra midten af juni, mens Jasmin kommer først i blomst i juli. Men du kan også finde nogle lave buske, der kan blomstre næsten helt frem til, at frosten begynder, siger Sv. Erik Malmqvist.

Skab læ på terrassen med buske

Træer kan give læ i haven, men de egner sig ikke rigtigt til at skabe læ på et lille område, fordi de skygger for meget. Men her kan du også få gavn af nogle buske. Der findes nemlig masser af småbuske, der bliver en til halvanden meter høje, og som kan give læ på terrassen uden at skygge.

Du kan f.eks. vælge en Spirea. Spirea Anthony Waterer er nærmest lyserød, mens Spirea Aguta er hvid.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab