Bor du i et stort hus med udendørs belysning, kan du spare op mod 40 procent på elregningen til lys ved at installere lyssensorer som skumringsrelæ eller bevægelsessensor. Det svarer til omkring 600 kr. om året.

Det viser et regnestykke, som Elsparefonden har lavet for Videncentret Bolius.

Et skumringsrelæ tænder automatisk lyset, når det bliver mørkt, mens en bevægelsessensor, tænder for lyset, når den registrerer bevægelse, mens det er mørkt.

Spar penge på elregningen bevægelsessensor udendørs

Bor du i en mindre lejlighed og er god til at slukke lyset efter dig, vil besparelsen måske kun blive på 5 procent. Men alligevel er der altid penge at spare ved at installere et skumringsrelæ eller en bevægelsessensor, der kan koste fra ca. 50 kr. og op.

På den måde sikrer du nemlig, at udendørs lamper kun er tændt, når der er nogen, der har brug for lyset. Du kan også vælge at sætte en timer på dit udendørs lys, så det tænder og slukker på fastlagte tidspunkter. Lige meget hvad sikrer du, at dit udendørs lys ikke brænder unødigt og sluger strøm hele tiden.

Gode råd om skumringsrelæ og bevægelsessensor

  • Når du køber bevægelsessensor, skumringsrelæ og kontaktur til dine pærer, så tjek, at de kan bruges til A-pærer og andre sparepærer. Som regel kan du se det på emballagen. Hvis ikke, så spørg i butikken.
  • Hvis du bruger styringer til A-pærer, selv om de ikke er beregnet til det, kan det ødelægge A-pærerne efter noget tid. Der findes sparepærer, der kan tåle at blive dæmpet uden at blive ødelagt, så du skal blot sørge for at købe den rigtige slags.
  • Sørg for, at bevægelsessensorer eller skumringsrelæer har et lille eget-forbrug (elforbrug i selve sensoren). – Også når lyset er slukket. Det såkaldte tomgangstab bør højst være på 1 watt (og helst under halvdelen) for en sensor. Et forbrug på 1 watt alle årets 8.760 timer giver en årlig elregning på ca. 15 kr.

Fakta om lyssensor, skumringsrelæ og bevægelsessensor

Lyssensorer er bevægelsessensorer, skumringsrelæer og kontakture, der tænder og slukker lyset ved en bevægelse, når det bliver mørkt eller på forudbestemte tidspunkter.

Bevægelsessensorer er gode til trapper, gange, entréer, bryggers og kældre samt udendørs.

Et skumringsrelæ tænder lyset, når det er mørkt. Mange bevægelsessensorer har også en lysmåler indbygget, så den kan indstilles til først at tænde, når det er mørkt.

Hvis du vil have lys tændt på forudvalgte tidspunkter, fx når du er på ferie, kan du bruge et kontaktur.

Kilde: Elsparefonden

Skift til sparepære og spar endnu mere på udendørs lys

Når du først har monteret en lysføler, skal du kigge nærmere på pærerne. Vælger du at udskifte gammeldags glødepærer med nye sparepærer, sparer du med det samme 75 procent i strøm.

Samtidig har en glødepære en levetid på 1.000 timer, mens en sparepære har en levetid på minimum 6.000 timer. Ofte har sparepærer dog en forventet levetid på 8.000, 10.000, 12.000 eller helt op til 15.000 timer.

Du sparer altså ikke kun på elregningen, hvis du skifter til sparepærer. Du sparer også på udgifterne til udskiftning af pærer. For selv om sparepærer er dyrere end traditionelle glødepærer, tjener de hurtigt merprisen hjem igen på grund af deres væsentlig længere levetid.

Spørg efter den rigtige sparepære

Der er stor forskel på hvor mange gange, en sparepære kan tænde. Og det er specielt vigtigt at vælge en, der kan klare at blive tændt og slukket mange gange, når pæren er knyttet til en lysføler i et befærdet område.

Nogle sparepærer kan klare helt op til en halv million tændinger. Så det handler bare om at spørge efter den rigtige.

Brug lyssensor, hvor du glemmer at slukke for lyset

Du behøver ikke nødvendigvis at sætte skumringsrelæ eller bevægelsessensorer op overalt. Hverken ude eller inde. Det er fx en dårlig idé i stuen, hvor mange opholder sig og kommer og går hele tiden.

Brug derfor lyssensorer de steder, hvor du opholder dig i nogen tid af gangen, og hvor du har tendens til at glemme at slukke lyset.

Udendørs kan det være i fx garagen eller i carporten, og indendørs kan der være tale om gange, toilet og kælder.

LÆS OGSÅ: LED-lys i boligen