Hvis du har mistet nøglerne til de indvendige døre i din bolig og derfor ikke kan låse døren til soveværelset eller badeværelset, har du forskellige muligheder for at finde frem til lige præcis den type nøgle, der passer. 

Herunder kan du se, hvad du kan gøre for at finde frem til nøgler, der passer til de mange forskellige typer af låse, der gennem tiderne er blevet sat på indvendige døre.

Hvilke muligheder har du for at finde de rette nøgler til indvendige døre?

Rex-nøglen

Danziger-nøglen

AMCA-nøglen

Hvis du har indvendige døre (inderdøre, mellemdøre) af ældre datoer i dit hus (før 1970), er der mange muligheder for, hvilken nøgletype der kan passe – fx Københavnernøgler, Rex, Danziger eller Amca.

Den samme slags lås kan have en nøgle med flere kodenumre – det bl.a. gælder for Københavnernøgler og Rex, der hver især findes i mange forskellige udgaver. Der er 35 forskellige Rex-nøgler (som enten går fra nr. 1-35 eller 100-135), hvor nummeret står på selve nøglen. På Københavnernøgler, er der ikke nummer på de 4 forskellige modeller, som findes, men det er muligt at måle sig frem til den rigtige nøgle, eller bestille de fire modeller, hvis du er i tvivl.

Hvis den korrekte nøgle til din lås er en gammel Danziger-nøgle, kan du oftest afkode nøglen ved at kigge ind i nøglehullet og sammenligne udskæringen/profilet med oversigten over de 64 Danziger-nøgleprofiler herunder. Når du finder et match, er nøglen lige til at bestille i byggemarkeder eller låse-webshops.

På nogle låsekasser kan du se, hvilken nøgle der passer. Det er stemplet ind i låsekassens forside, så derfor behøver du ikke at tage hele kassen ud. 

Nogle døre kan også være importeret fra udlandet, hvilket gør det endnu mere besværligt at skaffe en nøgle, da den ikke umiddelbart vil være tilgængelig på det danske marked. Det samme gælder nøgler til meget gamle eller sjældne låse, hvor nøgletypen måske er forsvundet fra markedet.

Standardnøgle til nye døre

Hvis du har en moderne mellemdør, kan du ifølge webshoppen Billigsikring ud fra navnet på låsekassen, som sidder i døren, ofte finde den rigtige nøgle, da der i den slags døre ikke er flere forskellige koder, men blot én standardnøgle pr. låsetype.

Ifølge virksomheden Carl Ras kan en Boda-nøgle ofte bruges til låsen i de nyere døre.

Døre fra 1970/1980’erne har ofte ens nøgler af plast.

Ifølge Lavpris-laase.dk kan muligheder for nøgler og tilhørende låse efter 1970 fx være:

  • Multinøgle 1583: Passer både til låse som Rex 333, Rex 48 (der også hedder Rex 22) og mange andre Rex-låse som fx, Rex Amca-låse (hedder også 333) samt RUKO-mellemdørslåse.
  • REX 3B-nøgle: Passer til Rex Amca-låse (hedder også 333) og REX 48-låsekasser (som også hedder Rex 22)
  • Boda-nøgle 414: Passer til Boda 414-mellemdørslås
  • 2214 Nøgle: Passer til 2214-låsekasser
  • 2014 Nøgle: Passer til 2014- og 2020-låsekasser (som de fleste nyere mellemdøre er monteret med).

Find gammel nøgle hos låsesmed eller byggemarked

Spørg altid dit lokale byggemarked eller en låsesmed, hvordan de evt. kan hjælpe dig med at finde frem til de rette nøgler. Nogle steder kan de måske hjælpe dig ud fra fotos af låsen/døren, mens andre steder beder dig om at skrue låsen af og tage den med ned i forretningen. 

Video: Sådan får du en ny nøgle til din indvendige dør

Hvad koster det at få en låsesmed til at lave nye nøgler til dine mellemdøre?

Hvis du vil involvere en låsesmed til at komme ud og se på din lås for at afgøre, hvilken slags nøgle der passer, koster det i vinteren 2023 ca. 500-800 kr. i timen + udgifter til nøgler – som for fx Københavnernøgler, Rex og Danziger til Ruko eller Amca koster 50-90 kr. pr. stk.

Hvad gør jeg, hvis låsen er malet over?

Du kan støde på, at din lås er blevet malet over. Det kan både gøre det svært at benytte låsen og svært at se, hvilken type lås – og dermed nøgle – som skal anvendes.

Inden du kan vride nøglen rundt, skal du derfor frigøre ’låsepalen’ ved at skrabe malingen af.
 

Hvilke andre muligheder har du for at låse dine indvendige døre?

Hvis ikke du orker at bruge tid på at finde frem til en nøgle, der passer til netop din dørlås, kan du også vælge at sætte en krog eller skydelås på fx toiletdøren.

Andre muligheder er:

  • Skift låsekassen
  • Skift dørbladet
  • Udskift hele døren.