Hvis du har mistet nøglerne til de indvendige døre i din bolig og derfor ikke kan låse døren til soveværelset, børneværelset eller badeværelset, har du forskellige muligheder for at finde frem til lige præcis den type nøgle, der passer. 

Herunder kan du se, hvad du kan gøre for at finde frem til nøgler, der passer til de mange forskellige typer af låse, der gennem tiderne er blevet sat på indvendige døre.

Hvilke muligheder har du for at finde de rette nøgler til indvendige døre?

Rex-nøglen

Danziger-nøglen

AMCA-nøglen

Hvis du har indvendige døre (inderdøre, mellemdøre) af ældre datoer i dit hus (før 1970), er der mange muligheder for, hvilken nøgletype der kan passe – fx KøbenhavnernøglerRexDanziger eller Amca.

Den samme slags lås kan have en nøgle med flere kodenumre – det bl.a. gælder for Københavnernøgler og Rex, der hver især findes i mange forskellige udgaver. Der er 35 forskellige Rex-nøgler (som enten går fra nr. 1-35 eller 100-135), hvor nummeret står på selve nøglen. På Københavnernøgler, er der ikke nummer på de 4 forskellige modeller, som findes, men det er muligt at måle sig frem til den rigtige nøgle, eller bestille de fire modeller, hvis du er i tvivl.

Hvis den korrekte nøgle til din lås er er en gammel Danziger-nøgle, kan du oftest afkode nøglen ved at kigge ind i nøglehullet og sammenligne udskæringen/profilet med oversigten over de 64 Danziger-nøgleprofiler herunder. Når du finder et match, er nøglen lige til at bestille i byggemarkeder eller låse-webshops.

På nogle låsekasser kan du se, hvilken nøgle der passer. Det er stemplet ind i låsekassens forside, så derfor behøver du ikke at tage hele kassen ud. 

Nogle døre kan også være importeret fra udlandet, hvilket gør det endnu mere besværligt at skaffe en nøgle, da den ikke umiddelbart vil være tilgængelig på det danske marked. Det samme gælder nøgler til meget gamle eller sjældne låse, hvor nøgletypen måske er forsvundet fra markedet.

Standardnøgle til nye døre

Hvis du har en moderne mellemdør, kan du ifølge webshoppen Billigsikring ud fra navnet på låsekassen, som sidder i døren, ofte finde den rigtige nøgle, da der i den slags døre ikke er flere forskellige koder, men blot én standardnøgle pr. låsetype.

Ifølge Carl Ras kan en Boda-nøgle ofte bruges til låsen i de nyere døre.

Døre fra 1970/1980’erne har ofte ens nøgler af plast.

Ifølge Lavpris-laase.dk kan muligheder for nøgler og tilhørende låse efter 1970 være:

 • Multinøgle 1583: Passer både til låse som Rex 333, Rex 48 (der også hedder Rex 22) og mange andre Rex-låse som fx, Rex Amca-låse (hedder også 333) samt RUKO-mellemdørslåse.
 • REX 3B-nøgle: Passer til Rex Amca-låse (hedder også 333) og REX 48-låsekasser (som også hedder Rex 22)
 • Boda-nøgle 414: Passer til Boda 414-mellemdørslås
 • 2214 Nøgle: Passer til 2214-låsekasser
 • 2014 Nøgle: Passer til 2014- og 2020-låsekasser (som de fleste nyere mellemdøre er monteret med).

Find gammel nøgle hos låsesmed eller byggemarked

Spørg altid dit lokale byggemarked eller en låsesmed, hvordan de evt. kan hjælpe dig med at finde frem til de rette nøgler. Nogle steder kan de måske hjælpe dig ud fra fotos af låsen/døren, mens andre steder beder dig om at skrue låsen af og tage den med ned i forretningen. 

Priser for REX, Danziger, Amca og Københavnernøgler er typisk 50-60 kr. Visse standardnøgler kan fås ned til 10 kr. pr. stk.

Sådan får du en ny nøgle til din indvendige dør

Nøgleforhandlere har gamle og nye indendørs nøgler til salg

Herunder kan du, hvad udvalgte nøgleforhandlere kan hjælpe dig med og hvordan:

Hvilke andre muligheder har du for at låse dine indvendige døre?

Hvis ikke du orker at bruge tid på at finde frem til en nøgle, der passer til netop din dørlås, kan du også vælge at sætte en krog eller skydelås på fx toiletdøren. Det koster 30-50 kr.

Andre muligheder er:

 • Skift låsekassen, der koster fra 500 kr. (+ installation, hvis ikke du selv vil gøre det).
 • Skift dørbladet, som koster fra 300 kr. 
 • Udskift hele døren, som fås helt ned til 600 kr. inkl. hængsler og lås (men uden karm, gerigter og dørgreb, der koster fra 1.200 kr.). 
 • Billigsikring: Har mange slags nøgler til indvendige døre – fra Københavnernøgler, Rex og Danziger til Ruko eller Amca. På hjemmesiden kan man stille spørgsmål til de enkelte nøgler og få svar. Du kan også finde en oversigt over 64 forskellige Danziger-nøgleprofiler (hvis du tager et foto af dørens nøglehul, kan du måske finde et match på oversigten). Billigsikring har oversigtsbilleder af de fire forskellige Københavnernøgler, så du kan måle dig frem til, hvilken model du skal bruge. Du kan også bestille et eksemplar af hver og returnere de tre nøgler, som ikke passer. 
 • Lavpris-Laase.dk: Opfordrer kunden til at tage et billede af sin lås forfra og fra siden. Herefter kan onlineshoppen (som også har låsesmede til rådighed) i de fleste tilfælde se, hvilken lås det er og hermed hjælpe med at finde den rette nøgle. På sin hjemmeside har firmaet lavet en oversigt over forskellige typer af nøgler til mellemdøre.
 • Carl Ras: Anbefaler kunden at komme ind med selve låsekassen, hvor butikken så vil prøve at finde den rigtige nøgle blandt de mange forskellige nøgler, der er på lager. Carl Ras pointerer, at udfordringerne med at finde den rette nøgle er størst ved de gamle Rex-låsekasser.
 • Bauhaus: Kan kun tilbyde nyere standardnøgler som Swedoor/Jeld-Wen (til 11,95 kr. pr. stk.). Men Bauhaus tilbyder dog at kontakte sine låsekasseleverandører, hvis du har brug for hjælp til at finde frem til en nøgle af ældre karakter.
 • XL-Byg: Hvis du mangler en nøgle, kan du henvende dig i din lokale XL Byg og spørge, om de kan hjælpe. Da den enkelte XL Byg-butik er medlemsejet, bestemmer den til dels selv, hvad den vil tilbyde ud over det faste sortiment. Videncentret Bolius har fx hørt om en butik, der udlånte en kasse med nøgler, som kunden kunne gå hjem og afprøve på sin lås.
 • Stark: Opfordrer sine kunder til at tage låsen med ned i butikken, hvor man kan slå modellen op og tjekke, om det er muligt for butikken at skaffe nøgletypen hjem. Om det kan lade sig gøre, afhænger af låsens alder, mærke og ophavsland. Hvis fabrikatet står på den synlige del af låsen, behøver man ikke at tage låsen af. Hvis ikke man selv kan tage låsekassen af, kan man hyre en håndværksmester eller en låsesmed, som hurtigt kan klare det.

Hvad koster det at få en låsesmed til at lave nye nøgler til dine mellemdøre?

Hvis du vil involvere en låsesmed til at komme ud og se på din lås for at afgøre, hvilken slags nøgle der passer, koster det i efteråret 2017 ca. 500-700 kr. i timen + udgifter til nøgler – som for fx Københavnernøgler, Rex og Danziger til Ruko eller Amca koster 50-90 kr. pr. stk. mens standardnøgler til nyere døre kan koste ned til 10 kr.