Hvordan kommer du af med muldvarpe i din have?

Oktober og november er det bedste tidspunkt at bekæmpe muldvarpe i haven. Læs, hvad du kan gøre.

Selvom muldvarpens gravearbejde er godt for jordkvaliteten, kan dens op til 200 meter lange gange hurtigt få en flot græsplæne til at ligne en forsømt eng. Derfor vil mange gerne en muldvarp i haven til livs. Én muldvarps territorie er på mellem 300 m2 til over 3000 m2 alt efter jordtype og frugtbarhed.

Det er tilladt at bekæmpe muldvarpe i egen have, men det er noget nær umuligt at udrydde muldvarpe. Selvom om du får bugt med en muldvarp, forbliver dens gangsystem intakt, og gangene vil sandsynligvis snart blive beboet af en ny muldvarp.

LÆS OGSÅ: Muldvarpe

Det bedste tidspunkt at bekæmpe muldvarpen på er i maj og juni, inden muldvarpene får unger, og i oktober og november. I august og september begynder årets kuld af muldvarpeunger at lede efter egen bolig. Nogle overlever ikke boligjagten, og når efteråret er på sit højeste, er der mere ro på bestanden, og bekæmpelsen bliver mere effektiv.

Hvordan bekæmper du muldvarpe?

Der er en lang række af mere eller mindre effektive husråd, men det bedste og billigste middel er en muldvarpesaks, som graves ned i muldvarpens gang. Du kan købe muldvarpesaksen i byggemarkeder, havecentre og hos nogle isenkræmmere. Følg brugsanvisningen og vær forberedt på, at du måske skal øve dig nogle gange.

Bekæmpelse med gift må kun udføres af professionelle. Det gøres med nogle små perler, som, når de går i forbindelse med jordens fugtighed, udvikler en temmelig giftig gas. Derfor skal det lægges langt fra beboelse og husdyr.

Muldvarpsbekæmpelse

Muldvarpen kan med sine op imod 200 m lange gange, hurtigt indtage et betragteligt areal, hvor den kan lave sine muldvarpeskud og få din græsplæne til at se meget forsømt ud. Arkivfoto.

 

 

Fire billeder viser, hvordan SuperCat Muldvarpesaks stikkes ned i jorden

Denne Supercat Muldvarpesaks skal sættes ned i en af muldvarpens gange. Fjern først så meget jord, at det passer med saksens omfang. Fyld derefter hullet med løst jord, og sæt saksen ned i jorden. Pres saksens vinger/flapper for at aktivere fælden, og placér lidt jord omkring fælden, så der ikke trænger lys ned i gangen. Når en muldvarp går i fælden sænkes vingerne/flapperne automatisk. Foto: Elverdan.dk

 

 

Kan hvidløg skræmme muldvarpe væk?

Hvidløg i muldvarpeskud

Her ses et forsøg på, at få muldvarpen til at flytte. Desværre får hvidløg ikke muldvarpen til at flytte langt fra de gamle skud. 

Et gammelt råd siger, at hvidløg kan holde muldvarpe på afstand. Men det hjælper ikke at stikke hvidløg ned i muldvarpeskud eller lægge hvidløg i muldvarpens gange, hvis du vil af med muldvarpe i din have. For selv om muldvarpe ikke kan lide lugten af hvidløg, får det dem ikke til at flytte langt væk.

Hvis en muldvarp ikke bryder sig om en bestemt lugt i sit gangsystem, graver den et nyt gangsystem og lukker af til det gamle med den ubehagelige lugt. Så i stedet for at slippe af med muldvarpen, kommer der en masse nye skud i din have, da muldvarpen ofte laver det nye gangsystem tæt op ad det gamle.

LÆS OGSÅ: Mosegris

Flaske i muldvarpeskud

En flaske med bunden i muldevarpeskudet skulle lave lyde der ville få muldvarpen til at flytte. Muldvarpen er dog vant til mange lyde. 

Kan en flaske i jorden få en muldvarp til at flytte?

Et andet råd siger, at du kan skræmme en muldvarp ud af haven ved at grave en flaske ned i muldvarpeskuddet. Meningen med at sætte flasker ned i jorden er, at flasken vil tude i vinden, og den lyd skulle få muldvarpen til at flytte. Men det passer ikke. Der er allerede en del lyde i jorden pga. den aktivitet, der er i omgivelserne, så muldvarpe vænner sig derfor til diverse lyde og bliver boende.

 

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab