Mange synes, det er hyggeligt med fugle i haven og på foderbrættet. Du kan lokke endnu flere fugle til din have ved at hænge hjemmelavede fuglekugler og fedtkogler op. De er hurtige og nemme at lave og er et hyggeligt weekendprojekt sammen med ungerne.

Til fuglekuglerne skal du bruge

 • 1 kilo palmin.
 • 1 kilo fuglefrø, kerner og evt. brødkrummer.
 • Snor - gerne hampesnor.
 • Hvide plastikkrus.
 • Små træpinde eller halve ispinde.

Sådan laver du fuglekugler

 1. Smelt palminen i en gryde, og bland frø og kerner i.
 2. Bind de halve ispinde eller små pinde fast i ca. en halv meter snor, og læg en i hver af de hvide plastikkrus.
 3. Hæld palmin og frøblanding ned i kopperne, og sørg for, at snoren er i midten af kruset.
 4. Sæt krusene i køleskab i 1-2 timer.
 5. Træk forsigtigt plastikkruset af, når blandingen er helt fast.

Nu kan du hænge dine egne fuglekugler op i haven. Hæng fuglekuglerne op tæt på boligen, så I kan nyde synet af alle de sjove fugle, der kommer på besøg i haven.

Det skal du bruge til fedtkogler

Du skal bruge grankogler. Gerne aflange, så der kan være meget fedt og foder på. Lad koglerne ligge til tørre et par dage, så kogleskællene åbner sig.

Derudover skal du bruge:

 • Fedt, fx palmin eller svinefedt (Husk: Det må ikke være saltet).
 • Snor/bast til ophængning.
 • En tom æggebakke (en plads pr kogle).
 • En pose fuglefrø (en lille håndfuld pr kogle).

Sådan laver du fedtkogler

1. Blødgør fedtet 

Tag svinefedtet eller palminen ud af køleskabet nogle timer, før du går i gang med fedtkoglerne. Varm det eventuelt ca. 30 sekunder i mikroovnen, lige inden du skal bruge det. Fedtet skal være blødt og have samme konsistens som glasur.

2. Montér snor inden fedt

Bind snoren fast i den ene ende af koglen, inden du går i gang med fedt og fuglefrø. Det er nemlig svært at få snoren til at sidde ordentlig fast, når koglen er smurt ind i fedt og fuglefrø.

3. Stil fedt og frø op

Sørg for, at det smeltede fedt og fuglefrøene er placeret i skåle, tallerkener eller andet, hvor der er plads til at rulle koglen. Når du først er i gang, bliver dine fingre så fedtede, at det er svært at finde nye tallerkener frem, hvis tallerkenen fx er for lille eller for dyb.

4. Dyp koglerne i fedtet 

Dyp nu en kogle ad gangen i fedt. Det kan være en fordel at bruge en kniv eller en ske til at fordele og jævne fedtet ud med, så hele koglen bliver dækket. 

5. Rul koglen i fuglefrø 

Tryk let koglen mod fuglefrøene på alle sider. Lad være med at forsøge at ’pakke’ flere fuglefrø på koglen, end der naturligt kan sidde i fedtet.

6. Afkøl koglerne 

Sæt de færdigrullede kogler i en æggebakke, og stil dem køligt, så fedtet kan stivne.

7. Hæng koglerne i træerne i haven

Så er koglerne færdige og kan hænges op i træer eller buske i haven. Husk at hænge dem, så du kan se dem fra vinduet. Det er en fornøjelse at følge med i, hvilke fugle der kommer forbi.