Hvordan skærer du perfekte cirkler i plader og brædder?

Prøv dette lille fif og få perfekte, runde huller, når du skal skære ud til fx afløb i køkkenskabet, til ventilationsrør i loftet eller runde plantehuller i terrassen. Se her hvordan.

Cirkler med radius under 15 cm

Hvis cirklen, du skal lave, ikke overstiger en radius på 15 cm., kan du blot bruge en helt almindelig passer til at strege cirklen op, og derefter skære cirklen ud med en stiksav.

LÆS OGSÅ: Lofter

Hvordan skærer du perfekte cirkler i plader og brædder?

Når du har sat sømmet fast, måler du hullets radius op og sætter en streg med blyanten i enden af snoren. Foto: Torben Klint

Cirkler med radius over 15 cm

Overstiger cirklens radius 15 cm, så brug følgende fif:

Du skal bruge

Et langt søm

En blyant/en sprittusch

En god stærk tråd/snor

  1. Lav 2 løkker i hver sin enden af snoren. Hvis radius fx skal være 40 cm, så lav løkkerne, så der er præcis 40 cm imellem de 2 yderste punkter. 
  2. Sæt sømmet ind i den ene løkke og sæt det der, hvor du vil have midten af din cirkel. Sæt blyanten eller sprittuschen, hvis du ønsker en mere tydelig streg, i den anden løkke og streg nu cirklen forsigtigt op
  3. Tag en stiksav og skær forsigtigt efter stregen og cirklen bliver nu perfekt.

Du kan herefter vælge at bytte blyanten ud med en sprittusch, så optegningen bliver mere tydeligt.

Foto: Torben Klint.

Ellers er det bare at tegne cirklen op. Husk, at holde snoren udstrakt hele vejen rundt. Til slut skærer du hullet ud med en stiksav. Foto: Torben Klint.

Se videoen: Fif - sådan bruger du din stiksav rigtigt

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab