Har du et trægulv, en træterrasse eller andet træværk med tydelige søm eller skruer i, kan det gøre meget for helhedsindtrykket, hvis du skjuler dem. 

Skjul søm og skruer med propbor

For at skjule skruer og søm skal du bruge to såkaldte propbor, som ofte kommer i et sæt, og kan købes i diverse byggemarkeder.

Sættet består af et kunstbor, der laver selve hullet til skruen eller sømmet, og et propbor, der laver propperne, der skal skjule hullet. Hvis borene er nyslebne bliver resultatet flottere og arbejdet nemmere.

Bor propperne ud af det træ, du har tilovers, eller køb noget magen til. Så har du træpropper til skruehuller.

Værktøj

  • Propbor
  • Kunstbor / forstnerbor
  • Boremaskine
  • Blyant
  • Tommestok
  • Plastikhammer
  • Stemmejern
  • Sandpapir med korn 100 eller 150

Materialer

  • Træ
  • Lim

Sådan skjuler du søm og skruer

1
Find og markér skruen eller sømmets placering
Markér med en blyant, hvor på træet proppen, og dermed også skruen eller sømmet, skal sidde.
2
Bor hullet
Anbring boret præcist, hvor proppen skal sidde. Bor et hul til skruen eller sømmet med propboret.
3
Montér skruen eller sømmet
Skru skruen eller slå sømmet ned midt i hullet.
4
Lav en prop
Brug det andet propbor til at lave en prop i et lignende stykke træ, fx en restmateriale. Det kan være nødvendigt at bruge en skruetrækker eller lignende til at brække proppen af træet. I så fald skal være forsigtig, så du ikke flækker træet. Skal du lave mange propper, kan det være en fordel at bruge en søjleboremaskine.
5
Put proppen i hullet
Proppen er nu klar til at blive sat ned i hullet, hvor skruen eller sømmet kan ses. Brug lidt trælim på kanten af proppen, så den sidder ordentligt fast. Hvis propperne skal sidde udendørs, fx på en træterrasse, så brug vandfast lim. Sørg for, at træets årer vender samme vej som på træstykket.
6
Bank proppen på plads
Bank proppen ned i hullet ved hjælp af en plastikhammer for ikke at lave mærker på proppen. Fjern toppen med et skarpt stemmejern.
7
Slib proppen fin
Afslut med en let slibning af prop og bræt for at få den perfekte overgang. Brug sandpapir med korn 100 eller 150 og slib i årernes retning for det bedste resultat.
8
Nyd det flotte resultat
Sådan ser den færdige prop i gulvet ud - næsten ikke til at se, og skruen eller sømmet er skjult under.

Gode råd, når du bruger et propbor

Guiden kan bruges til at skjule skruer og søm på alle typer træværk. Hvis du skal lave mange propper, fx til en hel træterrasse, kan det anbefales at bruge en søjleboremaskine, der letter arbejdet.

De første propper du laver kan virke lidt besværlige og knap så flotte, men jo flere du laver, jo nemmere bliver det. Så det bedste tip er at være tålmodig og omhyggelig. 

Video: Skjul skruer og søm på dit træværk

Se fagekspert Ole Vedsted-Jakobsens videoguide til, hvordan du skjuler søm og skruer i træværket.