Gavlen er udsat for vind og vejr, og er gavlens facade beklædt med træ, kan det godt blive ødelagt af fugt og råd med tiden. Når det sker, er det vigtigt at skifte træet, så du undgår, at skaden breder sig, og samtidig forlænger du levetiden på dit træværk ved at reparere det.

At skifte træværk på facaden af gavlen er en opgave, der godt kan klares som gør det selv. 

Der findes forskellige former for træbeklædning. Træet kan være brædder på klink, hvor træet ligger vandret. Brædderne kan også sidde lodret som en på to-beklædning, hvor to brædder er sat lodret ved siden af hinanden med et mellemrum, hvorefter et bræt sættes oven på de to brædder, så det dækker mellemrummet. 

Sådan tjekker du træet for råd

Tjek træet ved at stikke en kniv eller en anden spids genstand ind. 

Hvis træet er blødt, og kniven kan komme mere end 3 mm ind, er det tegn på råd. 

Hvor meget træ skal du skifte på gavlen?

Bliver træet på gavlen angrebet af råd, behøver du ikke skifte hele gavlen, men du kan nøjes med at skifte en del af de brædder, der er nedbrudt, forudsat at det kun er beklædningen på facaden, der er ramt. Det vil ofte være den nederste del af gavlen, hvor træet er nedbrudt. 

Ved at reparere i stedet for at udskifte hele gavlen sparer du på ressourcerne samt den belastning af klimaet, der finder sted ved produktionen af byggematerialer. 

Det vil i udgangspunktet se pænest ud, hvis du skifter hele det bræt, der er angrebet. Det kan også være, at du af praktiske årsager vil nøjes med at skifte noget af brættet. 

Har du en på to-beklædning, kan det fx være, at det lodrette bræt på gavlen går ind under et sternbræt foroven, og så vil du være nødt til at fjerne sternbrættet, når du skal skifte brættet på gavlen. Derfor kan det også være en løsning at skære det bræt, der er angrebet af råd, over et stykke oppe og dermed kun skifte et stykke af det. Med denne fremgangsmåde vil du desuden spare materialer. 

Har du brædder på klink, vil der typisk ikke være nogen problemer ved at skifte hele brættet. 

I videoen herunder viser fagekspert Ole Vedsted-Jakobsen, hvordan du skifter et bræt ved at skære det over og erstatte med et nyt ved en på to-beklædning.

Fremgangsmåde: Sådan skifter du et bræt på gavlen

Skær det nederste stykke af brættet af. Vælg et sted, hvor træet er sundt, så du sørger for at fjerne hele det stykke, der er angrebet af råd. 

Vær opmærksom på, at der ikke sidder søm eller skruer det sted, hvor du skærer brætter over. Skær kun i det yderste bræt på facaden. Når du har fjernet det yderste bræt, kan du vurdere, om de inderste brædder i en på to-beklædningen også er angrebet af råd og bør skiftes. 

Skær brættet af en i en skrå vinkel opad. Det sikrer, at vandet løber af og ikke samler sig i samlingen. 

Værktøj: Hvad skal du bruge?

Du kan både bruge en fukssvans og en rundsav til at skære brættet over. Det er mere besværligt at bruge en fukssvans, så skal du skifte mange brædder, er det en god idé med en rundsav. 

Hvis du har en dyksav, er der den fordel, at den er nemmere at arbejde med, da du dykker ned i den forudindstillede dybde, som træets tykkelse er. 

Sæt enten en føringsskinne til dyksaven eller et bræt fast på facaden, som du kan skære langs. 

Når du skal skære de nye brædder i den rette længde, kan du bruge en afkortersav, hvor du kan indstille den skrå vinkel. Du kan også bruge en fukssvans. 

Opmåling og udskiftning

Når du har skåret det gamle bræt over, kan du bruge det til at måle efter, når du skærer det nye bræt. Husk at skære det nye bræt med skrå vinkler både for oven og for neden. 

Sørg for at måle således op, at der er ca. 5-10 mm luft forneden, når brættet sættes på gavlen. Det sikrer, at vandet kan løbe væk, og fugt ikke samler sig og danner ny råd. 

Hvordan skal brættet vende?

Kernen af brættet skal helst vende udad, da denne side er hårdest. 

Årringene viser, hvor kernen er. 

Træet kan med tiden komme til at krumme lidt udad i siderne, men det vil blive holdt fast her af søm eller skruer. 

Det er altid en god idé at give råt træ grundingsolie. Gør det evt., inden du sætter de nye stykker træ fast på gavlen, da det kan være svært at komme ind med penslen, når først træet er sat op, fx på de inderste brædder eller i toppen og i bunden af de yderste stykker. 

Når du skal montere de nye stykker træ på gavlen, kan du mindske risikoen for, at træet flækker, hvis du borer for. 

Vælger du at montere træet med skruer, kan det være en god idé at forsænke skruerne. Til at forsænke skruerne bruger du et bor med samme diameter som skruens hoved til at bore et par mm ned i træet. Det sikrer, at du kan skrue skruerne i, så de bliver helt plan med træets overflade.