Spørg Bolius

I råder til at vi lader vaskemaskinen køre om natten - men hvad med den større risiko for brand i huset?

Hej Bolius

I giver gode råd til, hvordan man sparer penge på strøm. Et af dem er det at køre vaskemaskine og opvaskemaskine om natten.

For et par år siden gik der ild i vores opvaskemaskine pga. en kortslutning, medens den kørte. Heldigvis var vi hjemme og vågne, og brandvæsenet slukkede branden indenfor 10 min. Men det var uhyggeligt at se, hvor hurtigt branden udviklede sig. Hvis vi havde sovet, havde vi måske ikke opdaget det og måske omkommet med stor sandsynlighed.

En af brandmændene fortalte, at de et par gange om måneden slukker brande, som er opstået i vaskemaskiners og opvaskemaskiners printplader. De er åbenbart meget brændbare.

Jeg mener derfor, at jeres råd kan være for dyrt købt, hvis der er risiko for brand, og at der kan være risko for, at nogle omkommer, bare fordi de skal spare et par kroner.

Hej Jonas

Mange tak for jeres kommentar. Og rigtig godt, at I fik slukket branden.

Sikkerhedsstyrelsen skriver, at der er ingen grund er til, at man ikke kan lade sine hårde hvidevare køre, når man ikke er hjemme. Men der kan være en risiko for især tørretumblere af ældre dato for, at der opstår brand i dem.

Når der opstår brand i hårde hvidevarer, er det typisk, fordi der er en fejl i elektronikken. Og det er typisk i ældre hvidevarer. Og det gælder også fx køleskabe og frysere.

Når der opstår en brand i en bolig, burde røgalarmen virke på en sådan måde, at man bliver vækket, hvis man sover, når branden opstår. Der er lovkrav om røgalarmer i boliger (opført efter 2008, mener jeg), men alle burde have røgalarmer opsat netop for at undgå, man sover fra en brand.

Idet vi også har netop køleskabe og frysere, der kører døgnet rundt, bruger vi rådet om, at man kan køre sin opvaskemaskine eller vaskemaskine om natten.

Men vil da bestemt overveje, om vi kan anvende rådet om at lade maskinerne køre om natten.

Det er 4 ud af 5 brande, der opstår pga. menneskelig adfærd, og 1 ud af 5 der opstår pga. fejl i varmesystemet (fx i pille fyr mv). I de boliger, hvor brandene opstod, havde kun 6 % røgalarmer. Hvor der i øvrigt er 73% af boligerne, der har røgalarmer.

Du kan læse mere om brandårsager i denne opgørelse fra Beredskabsstyrelsen: "Brandårsager - brand i privat beboelse"

Læs mere om røgalarmer i boligen her: Røgalarmer

og om elinstallationer og brandfare her: Tjek dine elinstallationers brandrisiko

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden