Der er en grund til, at nogle mennesker kan få åndenød og have svært ved at trække vejret i sommerhusområder. 

Problemet har været velkendt i årevis, og har været støt stigende, men først nu afslører ny forskning hvorfor. Det er de mange luft til luft-varmepumper, som er blevet en populær varmekilde i sommerhuse, som er årsag til problemet.

Luft til luft-varmepumperne er blevet meget populærere, da de er forholdsvist billige og passer godt til sommerhuse. Men varmepumpernes udbredelse er nu så massiv at den giver sundhedsmæssige udfordringer. Luft til luft-varmepumperne trækker nemlig ilt ud af luften, og når der er mange af dem tæt på hinanden, kan luften blive iltfattig. 

Nyt forbud træder i kraft 1. april

Antallet af varmepumper og den medfølgende iltmangel er nu så markant, at det af sikkerhedshensyn bliver forbudt at varme sommerhuse op med luft til luft-varmepumper. 1. april 2023 træder en ny bekendtgørelse i kraft, der gør det ulovligt at installere nye luft til luft-varmepumper i sommerhuse, og sommerhusejere, der allerede har en installeret, får præcis to år til at udskifte den med en anden varmekilde. 

Varmepumper tilladt i sommerhuse højst 200 meter fra Vesterhavet

En undtagelse er sommerhuse, der ligger højst 200 meter fra Vesterhavet. 

– Vinden fra havet giver så meget luft i disse områder, at der stadig vil være ilt nok til, at man kan trække vejret nogenlunde normalt, så her vurderer vi, at man godt kan tillade varmepumper. Opstår der problemer, må man sælge sit sommerhus eller undlade at komme i området, siger kontorchef i Fritidshusstyrelsen A.P. Ranslir. 

Der kan også være enkelte lokale undtagelser, hvor kommuner grundet lokale forhold har fået særlig tilladelse af Fritidshusstyrelsen til at gøre luft til luft-varmepumper lovlige i et bestemt område – det er dog en forudsætning, at højst en fjerdedel af sommerhusene har varmepumper.   

Sådan tjekker du, om luft til luft-varmepumper er tilladt i dit område 

Fritidshusstyrelsen har lavet en hjemmeside, hvor du kan indtaste adressen på dit sommerhus og få besked, om varmepumper er tilladt eller ej. 

Indtast din adresse her

Forening: Hvorfor skal sundhed stå over privat ejendomsret? 

Foreningen af Danske Sommerhus- og Varmepumpeejere er dog stærkt kritiske over for de nye regler. 

– Det kan godt være, at nogen har problemer med at trække vejret, men vi har investeret mange penge i varmepumper, og så skal de bare kasseres. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at sundhed skal stå over den private ejendomsret – vi skriver trods alt 2023, siger Niels Brock, formand for Danske Sommerhus- og Varmepumpeejere, der har indsendt en klage til Menneskerettighedsdomstolen. 

Majs og roer giver mere ilt

Hvis man vil forbedre luften i området, er der dog noget, man selv kan gøre. Her gælder det om at finde planteskovlen frem. 

– Planter kan generelt forbedre luftkvaliteten. Men de planter, der normalt er i sommerhusområdet, gør dog ikke meget gavn. Specielt majs og roer giver mere ilt, derfor bør man især plante disse afgrøder, hvis man vil undgå luftproblemer, siger Henrik Gisp, fagekspert i Videncentret Bolius.  

Læs mere om, hvilke planter der er særlige gode til at give mere ilt