Inspiration: Seks forskellige typer højbed

Et højbed er meget mere end en kasse med grøntsager og blomster. Vi har samlet seks forskellige typer, så du kan blive inspireret til dit næste højbed.

Du kan lave – og bruge – højbede på mange måder. Se her seks kreative idéer.

5 tips til højbedet

  • Brug gerne muldjord, der er løs og har gode næringsstoffer. 
  • Undgå tryk­im­præg­neret træ, der afgiver giftstoffer til jorden og dermed til de afgrøder, som du dyrker. 
  • Fyld højbedet med rigeligt jord, da det synker.
  • Jo højere højbed, des bedre arbejdshøjde.  
  • Forlæng højbedets funktion ved at dække det til med plastic om vinteren og i foråret, så bedet fungerer som mistbænk.

Højbedet er et praktisk afgrænset rum, hvor du kan dyrke krydderurter, grøntsager, blomster og sågar træer. Men højbedet kan også samtidig være et kreativt indslag, der højner glæden ved de udendørs kvadratmeter – eller ligefrem øger dem. 

Seks forskellige typer højbede

Vi har herunder samlet seks forskellige bud på, hvordan du kan få mere ud af dit højbed og give haven noget ekstra i form af kreativitet, mere plads eller nye, praktiske muligheder.

Men du kan også selv prøve dig frem. Så længe du undgår trykimprægneret træ, sørger for, at hjørnerne er afstivet og bruger rigeligt jord, så kan du nærmest udforme - og placere - højbedet som du har lyst.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab