Spørg Bolius

Kan aromaterapi med tea tree oil fjerne skimmelsvamp?

Hej Bolius

Jeg har et spørgsmål omkring diffusere til aromaterapi i fht skimmelsvamp.

Jeg har for nyligt anskaffet mig en diffuser (sådan en der bruges til aromaterapi). Der hældes ca en dl vand i og så nogle dråber æteriske olier. Det får huset til at dufte fantastisk.

Min mand er MEGET imod det og siger at det kan skabe skimmelsvamp.

Jeg synes personligt at det er en vild overdrivelse for en smule damp. Dertil har jeg faktisk læst på flere hjemmesider  at hvis man putter tea tree oil i diffuseren, så kan det faktisk være med til at bekæmpe skimmelsvamp:

Dertil tænker jeg, at det vel heller ikke er sundt hvis huset er FOR tørt?

Nåh, men jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre jeres input til dette. Det kunne jo være super interessant, hvis man rent faktisk kan bekæmpe skimmelsvamp med naturlige produkter - istedet for kemi.

mvh Silke

Hej Silke

Ren luft uden nogen former for ”tilsætninger” er nok at foretrække, til enhvertid. 

Aromastoffer, som der anvendes i aromaterapi udsender en masse partikler, det er det som er lugten. Disse partikler indån-des af menneskerne i boligen. Om partiklerne er skadelige for menneker ved vi ikke. Men generelt skal man være opmærksom på at vi gerne vil have så få partikler i vores indånding luft som muligt derfor  opfordres til at lufte ud 3 gange dagligt med gennemtræk bla. for at få partiklerne i boligen væk.  Så når du sender duft ud i huset sender du også partikler ud.

Jeg tror nu ikke, at den damp der frigives, vil være en væsentlig faktor for skimmelvækst. Derimod kan manglende udluftning af boligen give risiko for skimmelvækst. Man skal have den ”brugte” partikelfyldte, fugtige luft ud og erstattet med ren luft. 

Indeklimaets betydning for helbredet

Jeg må fraråde at anvende tea tree oil i diffuseren.

Olien kan være skadelig for huden og kan give allergiske reaktio-ner. 

Du kan læse mere om forsøg med aromaterapi ved at følge dette link:  Miljøstyrelsen kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af æteriske olier

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden