Spørg Bolius

Kan etrums-ventiler sænke radonniveauet?

Vi bor på en landejendom fra 1913. Stuehuset er velisoleret. Der er krybekælder under ca 3/4 af huset med ca. 200mm lecaperler. Samt 100mm isolering under gulvene. Der er stor åbenhed imellem stue-spisestue og køkken. Men vi har et radon niveau der svinger mellem 80-180 bq.

Mit spørgsmål er om vi kan have glæde af at installere eksempelvis en Duka One s6plus varmeveksler ventilator.

Med venlig hilsen Svend 

Kære Svend.

Ventilation er en af de bedste løsninger, når man vil radon til livs. Og så er der i øvrigt en masse andre fordele, som stort set bare giver bedre indeklima hele vejen rundt. Fordele og ulemper ved et-rumsventilation (bolius.dk)

Og Duka One eller en af de mange andre produkter der er på markedet, har lavet test der viser at de kan være med til at reducere radon. For at få den bedste effekt, hvor der ikke skiftesvis er over- og undertryk, så kan man sætte 2 ventilatorer op, som kan snakke sammen. Så når den ene suger ind, så blæser den anden ud. Så får man et optimalt luftskifte uden skift i lufttrykket (som ved undertryk, kunne hive endnu mere radon op).

Nu beskriver du ikke så meget om krybekælderen,- men husk at sørge for at den også er godt ventileret, da luften dernede også har brug for at blive skiftet. Både for at undgå fugt, men også som en nem måde at få lavere radonniveauer oppe i boligen.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden