Spørg Bolius

Har radonsikret med nyt ventilationsanlæg der larmer så det generer - hvad gør jeg så?

Hej Bolius

Vi fik for 6 måneder siden målt for radon i vores lille 87 m2 hus i Hvidovre. Det er fra 60erne, og de tidligere ejer har installeret nye vinduer, så at huset er virkelig tæt nu.

Radonniveauet var på 190, og vi fik at vide, at mindre tiltag er at anbefale. Jeg har læst lid om mindre tiltag, og også her på Bolius, men jeg synes, det er en jungle, og man kan vælge mellem så mange forskellige tiltag, at jeg bliver mere forvirret, jo mere jeg læser.

Vi valgte at installere 3 separate enheder, som er ret nye på markedet. De har hver en motor og tager luft ind og ud, op til 12 m3/s. Men jeg synes, at disse larmer alt for meget (mere end når vi lyttede til dem, inden vi besluttede os omkring denne løsning), og jeg vil måske reklamere disse. De kan heller ikke engang gøre, så at luften bliver mindre indelukket i vores lille væskerum, selvom vi tit har den på maks derinde).

Derfor søger jeg andre muligheder til ventilation, som kan reducere det radonniveau, vi har i vores hus, uden at det larmer. Jeg fik at vide af ham, der solgte anlæggene til os, at det ville koste ca. 100.000 at få installeret en ventilation, som sidder oppe i loftet, hvor man laver huller ned til de fleste værelser. På grund af den høje pris valgte vi desværre altså de her enheder, som larmer alt for meget (vi betalte alligevel 37.500 for dem).

Undskyld for den lange forklaring, men på baggrund af dette er jeg interesseret i en løsning, som reducerer radonniveauet (til i hvert fald 100), som også forbedrer luftkvaliteten generelt indendørs, som ikke larmer væsentligt, og som ikke koster kassen. Hvad har vi for muligheder her?

Jeg ville være meget taknemmelig, hvis I har mulighed for at svare på mine spørgsmål.

Ønsker jer en god dag!

Bedste hilsner

Annelie E

Hej Annelie

Du har ret, det er ikke super nemt at finde rundt i.

Der er flere ting, I kan gøre. I kan sikre, at der ikke kommer radon op i huset. Så de steder, hvor I kan komme til det, kan I få fuget langs vægge og gulv for at tætne revner. Er der synlige revner i fx flisegulv eller terrazzogulv, skal disse tætnes med fuger. Ligeledes skal der tætnes omkring eventuelle rør, der kommer op på fx badeværelset.

Almindelig udluftning, 3 gange dagligt med gennemtræk, kan faktisk gøre en stor forskel. Luft ud om morgenen, når I kommer hjem om eftermiddagen, og om aftenen inden I går i seng. Det er vigtigt, at der kommer gennemtræk, også selv om det bare er lidt. Luft ud i 3-10 minutter. Det er ikke en god ide 'bare' at have et vindue åben i længere tid - det skal være en ordentlig udluftning i kortere tid.

Når I anvender emhætten i køkkenet, kan I have et vindue åbent i et andet rum - dette for, at der ikke skabes undertryk, og derved kan radon blive 'suget' op og ind i huset.

Har I udsugning på badeværelset, vil det også her være en god ide at åbne et vindue, hvor der kan komme erstatningsluft ind i boligen, for den, der bliver suget ud. Vent dog her med at åbne vinduer, indtil badet er overstået. Ventilatoren skal kunne suge den fugtig luft ud.

Det larmende ventilationsanlæg I nu har investeret i, kan I måske bare lade køre, når I ikke er hjemme. Der er ikke nødvendigvis behov for, at det kører døgnet rundt. Hvis det 'bare' er i gang i 6-8 timer om dagen, burde det kunne fjerne rigtig meget af luften.

Prøv kombinationen af at tætne, lade ventilatorer køre, når I ikke er hjemme, luft ud 3 gange dagligt med gennemtræk. Og få så lavet en måling igen i efteråret. Jeg er ret sikker på, I vil kunne nedsætte radonniveauet betragteligt.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden