Spørg Bolius

Radonmålinger viser forhøjet niveau - hvad gør jeg nu?

Hej

Jeg har over de seneste 4 måneder målt en middelværdi på 230 Bq radon i tre forskellige rum i vores hus. 
Terrænet består af lerjord som for tiden og oftest er meget våd. 

Bør jeg få installeret radonsug, genveksanlæg eller noget helt andet? Huset er i et plan uden kælder og fra 1962. Det består af seks rum, samt to badeværelser og to gangarealer. Nogle rum med stengulv og nogle med træ. Jeg kan læse at almindelig hyppig udluftning næppe er tilstrækkeligt for at holde niveauet nede.

Jeg er naturligvis interesseret i den bedste løsning til prisen. På forhånd tak for hjælpen. /Morten

Hej Morten

Med et radonniveau på 230 Bq/m³, anbefales det at tage mere drastiske metoder i brug for at komme radonproblemet til livs. En effektiv løsning kan være at etablere et radonsug under gulvet, som skaber et undertryk og suger den forurenede luft under gulvet væk og puster den udenfor, før den trænger ind i boligen.

Et ventilationsanlæg kan også hjælpe med at få niveauer over 200 Bq/m3 ned under 100 Bq/m3, og har også den fordel at det kan hjælpe på indeklimaet mere generelt. Der finde forskellige løsninger som kan være et-rumsventilation i de enkelte rum, eller et egentligt ventilationsanlæg, som er noget større.

Det er vigtigt at tilknytte en fagperson, da det ikke er alle løsninger, der passer til det enkelte hus.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden