Spørg Bolius

Kan grundejerforening forbyde trampoliner - og skal nye tilflyttere følge reglerne?

Hej Bolius

I vores vedtægter i grundejerforeningen står der, at man ikke må have trampolin i haven.

Foreningen består af rækkehuse, der er privatejede.

En nyligt tilflyttet beboer mener ikke, at generalforsamlingen kan vedtage sådan en bestemmelse, og derfor har han ikke tænkt sig at følge den. Har grundejerforeninger lov til at bestemme, hvad der skal stå i folks haver?

Jeg har kunnet læse mig til, at det er svært at sige præcist, hvad grundejerforeninger må og ikke må, så måske det står hen i det uvisse.

Mvh Nikolaj

Kære Nikolaj

Selvom havetrampoliner er løse legeredskaber, og derfor ikke omfattet af byggeloven eller andre love, så kan en grundejerforening vedtage bestemmelser, der berører forhold inde på den enkelte husejers grund, hvis bestemmelserne er vedtaget lovligt og efter foreningens vedtægter.

Som medlem af en grundejerforening har man pligt til at overholde foreningens vedtægter, regler og bestemmelser, også selv om det er bestemmelser, der vedrører forhold i de enkelte medlemmer af foreningens private haver.

De bestemmelser, der gælder i jeres grundejerforening om trampoliner, har de nytilflyttede haft adgang til, inden de flyttede ind, og på den måde indvilliget i at følge foreningens vedtægter, da de købte huset og blev medlemmer.

Hvis man som medlem ikke overholder vedtægterne, har foreningen i sidste ende mulighed for at anlægge en retssag.
Læs mere om: Hvad er en grundejerforening?

Det er dog sådan, at hvis der ikke er tinglyst pligt til at være medlem af grundejerforeningen, så har den enkelt husejer mulighed for at melde sig ud, og vil så ikke have pligt til at følge foreningens bestemmelser.

Så her kan du læse, at der ikke gælder generelle regler: Må din nabo stille en trampolin i skel?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden