Spørg Bolius

Kan jeg bruge gaskomfur til at opvarme lejligheden – uden sundhedsmæssige konsekvenser?

Hej Bolius

Jeg har et gaskomfur, som jeg til tider er begyndt at bruge til at varme min lejlighed op med pga. de dyre priser på almindelig varme (jeg betaler en årlig pris på gassen til komfuret, altså samme pris lige meget, hvor meget jeg bruger). Jeg lader blussene/'kogepladerne' være tændt.

Jeg gør det selvfølglig kun, når jeg er hjemme, da jeg tænker, der er en vis brandfare i det.

Dog er varmen meget effektiv, når det er koldt udenfor, og jeg heller ikke har nogen radiator i mit køkken. Desuden kan jeg på den måde spare en del på min varmeregning, da jeg ved brug af dette ikke behøver skrue så højt op på de andre radiatorer, jeg har.

Dog er jeg i tvivl, om der kan være nogen sundhedsskadelige konsekvenser ved det?

Venlig hilsen Caroline 

Hej Caroline

Det er en noget utraditionel opvarmningsform. Men meget forståelig, hvis du har gas ad libitum.

Vi kan dog ikke anbefale den metode, da risikoen for forurenet og skadeligt indeklima er relativ stor.

Men vi har hørt om flere der gør det, og på den baggrund er der lidt ting du skal være ekstra opmærksom på. Til en start tænker jeg, det er godt, du nøjes med at gøre det, når du er hjemme. Og så ville jeg købe en gasalarm (til et par hundrede kroner). Skulle der være en lille utæthed, som ikke gør det store, når du laver mad, kan det blive meget udslip, hvis det er i længere tid. En røgalarm vil jeg også kraftigt anbefale. Og så vær sikker på, at der ikke er en emhætte eller andet over blusset, som bliver varmet kraftigt op og risikerer at gå i brand.

Alt efter, hvor godt det hele brændes af, så kan der også være et fugtproblem. Gasovne (altså dem man normalt bruger som opvarmning) kan afgive en del fugt og tung luft. Så selv om det kan føles lidt modsat, så vil jeg anbefale, at du lufter grundigt ud nogle gange, mens du har blussene i gang. Hvis du lufter ud med gennemtræk i kort tid, så bliver luften skiftet, men uden at alle overflader bliver nedkølede. Og derfor vil varmen meget hurtigt være retur i lejligheden. Er der meget gennemtræk, skal du slukke inden, så ilden ikke går ud og sender endnu mere gas ud i luften.

Men igen,- vi kan ikke anbefale metoden, da der som beskrevet kan komme vanddamp, partikler og co2, ved afbrænding af gas. Røgalarmen og gasalarmen reagere ikke på disse partikler og de kan være sundhedsskadelige.

Læs mere: Gasovn til supplerende opvarmning af rum

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden