Hvad er en gasovn?

En gasovn eller gaskamin er ganske enkelt en indretning, der afbrænder gas med henblik på at skabe varme. Der fleste gasovne danner (infrarød) strålingsvarme, der opvarmer nærtstående bygningsdele og genstande, som derefter afgiver varme til luften.

Hvor kan du bruge en gasovn?

Du kan bruge en gasovn i alle typer rum, og den behøver ikke aftræk. Du skal dog være opmærksom på, at afbrænding af gas giver en del kondens og kan gøre luften "tung".

Ved alle slags afbrænding opstår der partikel-forurening, som kan være skadelig for dit helbred. Sørg for grundig udluftning hver time. Derfor skal gasovne ikke placeres i rum, hvor der ikke kan laves tilstrækkelig udluftning, fx ved gennemtræk eller mekanisk ventilation.

Hvilket brændsel kan du bruge i en gasovn?

Langt de fleste gasovne, du kan købe i byggemarkeder osv., tilsluttes almindelige 11 kg-gasflasker, som kan købes/byttes på tankstationer, i byggemarkeder og dagligvarehandelen.

Hvornår er der behov for supplerende opvarmning?

Det kan være praktisk og bekvemt med supplerende opvarmning, hvis du har et helt eller delvist isoleret garage eller udestue, som du gerne vil kunne anvende, selv om det er koldt udenfor. Eller hvis du har et rum, hvor du gerne vil have det ekstra lunt, men hvor boligens primære varmesystem af en eller anden grund ikke slår til.

Er dit behov af mere permanent karakter, og skal du opvarme egentlige opholdsrum, kan det bedre betale sig enten at udvide hjemmets eksisterende centralvarmesystem til det pågældende rum eller at anskaffe en luft til luft-varmepumpe (der giver 4-6 kWh varme for hver kilowatttime strøm, den bruger, hvis du vælger en af de mest effektive). Energistyrelsen har en varmepumpeliste, hvor effektiviteten på de enkelte fremgår. Listen kan findes her.

Sidstnævnte fås fra ca. 16.000 kr. og er også langt den bedste løsning, hvis du fx skal opvarme et lille fritidshus, hvor der er indlagt el.

Hvad er fordelene ved en gasovn?

  • Meget lav anskaffelsespris. 
  • Høj effekt. En typisk gasovn har en effekt på mellem 1.500 og 4.500 watt, afhængigt af indstillingstrin, hvilket kan opvarme godt isolerede rum på 100 kvadratmeter (især hvis du sætter en ventilator nær ovnen til at fordele varmen i rummet).
  • Let at skaffe brændsel. Flaskegas kan købes og byttes overalt i landet og er ofte på tilbud.
  • Gasovnen skaber meget strålevarme på et relativt lille område. Det er en fordel, hvis du skal varme et lille rum op, eller hvis du hurtigt skal have varme i f.eks. et koldt og dårligt isoleret værksted.

Hvad er ulemperne ved en gasovn?

  • Typiske gasovne har kun få indstillingsmuligheder og ingen automatik, og det gør dem langt mindre bekvemme at bruge end oliefyldte elradiatorer. 
  • Gasovnen danner meget varme på et lille område, hvilket er en ulempe, hvis rummet er stort. Det kan dog afhjælpes ved at vælge en lidt dyrere model med blæser eller ved at stille en elektrisk blæser foran ovnen.
  • Der dannes en del kondens, hvilket kræver hyppig udluftning i relativt tætte rum, hvis gasovnen er tændt flere timer ad gangen. Ellers opstår der let fugtproblemer og dårligt indeklima.
  • Gasflasker er meget tunge, uhåndterlige størrelser.
  • Gasovne udleder partikler, når de er tændt.

Er det sikkert at bruge en gasovn?

Ja. Moderne gasovne er udstyret med en sikring, der sørger for, at gastilslutningen slår fra, hvis flammen går ud.