Spørg Bolius

Kan jeg selv male mit tag?

Hej Bolius

Jeg har lige købt et sommerhus. Hvor der er bølgeplader på. Disse er fra få år efter asbest blev forbudt. Og ikke i en særlig god kvalitet.

Jeg har renset et lille område. Med sandpapir. Så har jeg giver det to gange betonbinder og et lag sort maling. Der ser fint ud. Det er kun to måneder siden. Jeg tror det holder.
Hvad mener I ?
Tror I der er muligt at afrense taget med en højtryksrenser?
Eller skal jeg hellere afrense taget forsigtigt med sandpapir?

Venlig hilsen John B

Hej John B

Jeg er ikke helt klar over hvorfor du vil rense dine tagplader og male dem. Det giver ikke nogen for forlængelse af levetiden på pladerne. Det eneste du opnår er at taget får et anderledes udseende og at du måske beskadiger pladerne ved at gå på dem, ved at skure dem med en svamp og ved at lægge en tæt overfladebehandling på dem. Og der er stor risiko for at malingen begynder at skalle af.

Jeg regner med at du er helt sikker på at pladerne ikke indeholder asbest. Selv om taget er lagt efter at det blev ulovligt at producerer plader indeholdende asbest, kan det stadig være at tagpladerne er ældre og dermed indeholder asbest.

Jeg synes ikke at du skulle rense taget. Jeg synes du skal beholde det som det er og leve med den patina tage får.

Læs mere her: Asbest i boliger | Er det farligt? Få svar på 7 ofte stillede spørgsmål 
og her: Rensning og maling af tag

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden