Kan klatreplanter skade facaden?

Klatreplanter som vinplanter og efeu kan være smukke, når de vokser op ad huset. Men kan de skade huset? Få svar her.

Klatreplanter kan ødelægge din træfacade, da den gror ind gennem sprækkerne og danner grobund for fugt og skimmel.

Klatreplanter kan ødelægge din træfacade, da den gror ind gennem sprækkerne og danner grobund for fugt og skimmel.

Mursten og pudsede facader tager ikke umiddelbart skade af klatreplanter, men fjerner du dem, kan det ses bagefter.

Har du et træhus, er sagen en anden. Klatreplanter, som vinplanter og efeu (vedbend), vokser ofte ind i beklædningen. Når planterne med tiden bliver større, bliver sprækkerne i beklædningen også større.

På den måde er der banet vej for, at fygesne og slagregn kan skabe fugtskader i konstruktionen og på sigt grobund for skimmelsvamp.

LÆS OGSÅ: Typiske skader på facader

Klatreplanter kan sætte mærker på huset

Selvom dit murstenshus eller dit hus med pudset facade ikke umiddelbart tager skade, vil der ofte være mærker på facaden, hvis du vælger at fjerne klatreplanterne.

Det er ikke en god idé at rense murværket for de runde pletter, efeu giver. Ved afrensning fjerner du samtidig murens naturlige beskyttelse, og der skabes grobund for alger på muren. Så har dit murstenshus allerede klatreplanter, kan det være en god idé at beholde dem.

LÆS OGSÅ: Reparation og vedligeholdelse af pudsede facader

Hvis I overvejer at købe hus i træ med klatreplanter, er det en god idé at få en professionel byggekyndig til undersøge huset grundigt, før I skriver under.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab