LP’er er lavet af vinyl, der er et blødt materiale. Derfor risikerer de med tiden at få ridser eller på anden måde blive slidt. Som andre plastformer bliver materialet på sigt nedbrudt, når det er i kontakt med ilt, dagslys og varme.

Du kan øge dine LP’ers holdbarhed ved at putte dem i fryseren - i teorien.

En tommelfingerregel siger, et materiales nedbrydningstid bliver halveret for hver 10 grader, det køles ned. Det gælder også LP’er, som af den grund har bedst af at blive opbevaret køligt.

Men hvorvidt det reelt er en god idé at proppe pladesamlingen i fryseren, er dog yderst tvivlsomt.

For det første er det besværligt, og for det andet risikerer du, at LP’ernes labels tager skade ved optøning. Du kan derimod forlænge dine LP’ers levetid på andre mere simple måder.

LÆS OGSÅ: Kan en fryser stå i et uisoleret skur?

Hvordan opbevarer du dine LP’er korrekt, hvis ikke det er i fryseren?

Hvis du vil passe godt på dine LP’er, så:

  • Opbevar dem væk fra sollys – og gerne et mørkt sted. Lys skader både selve LP’en og dets cover.
  • Opbevar dem ikke for varmt.
  • Sørg for at opbevare dem et sted, hvor temperaturen er stabil - ikke et sted, hvor der fx bliver tændt for en radiator om vinteren og slukket om sommeren.
  • Opbevar dem i plastiklommer, som ikke indeholder PVC. PVC vil med tiden gå i forbindelse med vinylen og efterlade en grå hinde på LP’en, som i værste fald gør den uspillelig.
  • Opbevar LP’erne vertikalt og ikke for tætpresset. På den måde forebygger du, at der opstår ”ring wear”, som er et aftryk af LP’en, der ses som et rundt slidt mønster uden på coveret.
  • Sørg for, at LP’en kommer tilbage på sin plads i sin inderlomme efter brug. Er det en LP, du ofte lytter til, kan du for nemheds skyld – og for at undgå unødvendig slid, placere inderlommen med LP’en i ved siden af coveret nede i plasticlommen. På den måde skåner du coveret.

LÆS OGSÅ: Langtidsopbevaring af tøj og småting

Vil du gerne have svar på, om en bestemt myte eller et husråd om hus og have virker, så skriv til tips@bolius.dk og fortæl, hvad myten eller husrådet går ud på. Vi kan ikke love at undersøge alle myter og husråd, vi modtager. De, myter og husråd, vi tager op, vil blive offentliggjort her.

Se alle tips og gode råd